Tekst: Marketing Groningen | Fotografie: Marketing Groningen / Sebastiaan Rodenhuis Fotografie
Wie een bezoekje brengt aan de Groninger Veenkoloniën, komt oog in oog te staan met het rijke verleden. De turfhandel liet overal zijn sporen achter en deze ontdek je het beste te voet. Laat je inspireren door deze twee pelgrimroutes; ze zitten vol verhalen.
Pelgrimstocht Wildervank
Wildervank is zoals veel dorpen in de Veenkoloniën een typisch lintdorp. Het werd in de 17de eeuw gesticht door de bekende 'vervener' Adriaan Wildervanck. Op deze route kom je twee bijzondere kerken tegen. De eerste is de Margaretha Hardenbergkerk, ook wel bekend als Oude Kerk, die werd vernoemd naar de vrouw van de naamgever van het dorp. Volgens de legende viel ze op een zomerse dag in slaap op de hei en werd wakker met een adder om haar arm. Bang om gebeten te worden, beloofde Margaretha dat ze op die plaats een kerk zou laten bouwen als ze gespaard bleef. De slang gleed van haar arm en tot op de dag van vandaag is het resultaat van de belofte nog steeds te bewonderen. De andere kerk is de Grote Kerk, die elementen uit zowel de neo-Romaanse, neo-Byzantijnse als art-nouveaustijl heeft. Een echt pronkjewail is het Walckerorgel uit 1913, waar nog steeds concerten mee worden gegeven.
INFO
Lengte: 7,9 kilometer
Begin- en eindpunt: Parkeerplaats Peerdewaske Woortmanslaan in Wildervank
Pelgrimstocht Nieuwe Pekela
Voordat in de Pekela's het christendom zich verspreidde, kende het gebied een volksgeloof. Een groep nomaden lieten zo'n 5.000 jaar geleden stenen pijlpunten en haardkuilen achter, die bij opgravingen zijn gevonden. Het grillige landschap uit die tijd, met donkere moerassen en mistige veenmeertjes, leent zich ook goed voor griezelige verhalen. Een van de sagen gaat over 'stommelsteert': een spookhond die in het stroomdal van de Pekel Aa zou hebben geleefd en afkomstig was uit de hel. Eeuwenlang maakte hij vele slachtoffers in het veen. Alleen al bij het zien van stommelsteert vielen de mensen dood neer. Toen in de 19de eeuw de veenmeren waren drooggelegd, vertrok hij uit het gebied. Toch kun je tot op de dag van vandaag, als het regenwater kleine meertjes op het land vormt, de stommelsteert nog horen huilen.
INFO
Lengte: 6,5 kilometer
Begin- en eindpunt: Parkeerplaats Sporthal de Spil, Beukenlaan in Nieuwe Pekela