Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Spelletjesliefhebbers opgelet: een nieuw bordspel over Groningen

Leer met dit spel meer over de geschiedenis en het landschap van Groningen.

Tekst: Museum aan de A | Foto: Marieke Kijk in de Vegte

Een primeur voor Groningen: deze provincie heeft nu een eigen bordspel! In Grunn - pioniers in de provincie ontdek je alles over de vroegere bewoners van Groningen en hun relatie met het eeuwenoude landschap. Het nieuwe spel is een samenwerking met maar liefst 31 musea, verspreid over de provincie. 

Educatief spel

GRUNN is een origineel educatief spel waarin je meer leert over de geschiedenis en het landschap van Groningen. Aan de hand van tegels bouw je je eigen provincie: je ontgint verschillende landschapssoorten, zoals veen en kwelders, en je werpt wierden op, bouwt kerken en boerderijen, maakt polders en legt waterwegen en dorpen aan. De speler die de meeste punten verzamelt, wint.

Scenariokaarten

GRUNN is het basisspel, maar door een zogenoemde scenariokaart, een uitbreiding, in te zetten kun je het spel veranderen. Via een scenariokaart mag je bijvoorbeeld met elkaar handelen, de vorm van de provincie aanpassen of je ontvangt bonussen voor slotgrachten om borgen. De extra scenariokaarten zijn gratis te verzamelen bij 31 verschillende musea in de provincie Groningen, zoals de Theefabriek in Houwerzijl, Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal, Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren en Museum aan de A in Groningen. Elk museum heeft een eigen scenariokaart die te maken heeft met het museum. Om alle uitbreidingsscenario’s compleet te krijgen, moet je dus de hele provincie bezoeken.

GRUNN, pioniers in de provincie is nu voor €30 te koop bij 31 aangesloten musea en voor €35 bij verschillende spellen- en boekwinkels.