3x nieuwe boeken om je vingers bij af te likken

Tekst: Nadine Boon

Over smaak valt niet te twisten. De één raakt er niet over uitgepraat, de ander bekijkt het puur praktisch. Niet verrassend dus dat er veel over geschreven wordt. Een spannende avonturenroman, nieuwe manieren om de natuur te zien als voorraadkast en boeken waarin het koken tot een kunst verheven wordt. Laat het water je vast in de mond lopen met deze nieuwe (kook)boeken, onder andere uit én over het noorden. 

Vrije oogst
Vrije oogst vertelt het verhaal van een ongebruikelijke vriendschap tussen een jonge boswachter, de beschermer van de natuur, en een oude boer, die uit de natuur vrij oogst om zijn gezin van voedsel te voorzien. Het arme boerengezin woont aan de rand van de Drentse heide en kan amper het hoofd boven water houden. Zodra de zoons, die het stropen van hun vader hebben geleerd, besluiten hun vaardigheden heel anders in te zetten en het hoofd vormen van een criminele organisatie, komt de vriendschap tussen de jonge boswachter en de oude boer behoorlijk onder druk te staan.
André Donker | KNNV Uitgeverij | €19,95

Restaurant De Tuinkamer – Natuur op je bord
De Priona Tuinen in het dorpje Schuinesloot, op de grens van Drenthe en Overijssel, werden in de jaren 70 ontworpen en leveren inmiddels een enorme rijkdom aan grondstoffen op. Chef Alwin Leemhuis tovert deze ingrediënten om in prachtige en bijzondere gerechten in restaurant De Tuinkamer, dat hij samen met Gitta Luiten runt. Wie thuis ook vier seizoenen lang van het beste uit natuur wil genieten, doet daarvoor inspiratie op in het kookboek Restaurant De Tuinkamer – Natuur op je bord. Het schitterende boek bevat niet alleen unieke recepten zoals aardpeerkaviaar en tahin van zonnebloempitten, maar ook informatie over hoe je de planten kweekt en wanneer je ze kunt oogsten.
Alwin Leemhuis en Gitta Luiten | Fontaine Uitgevers | €42,99

De smaak van het bos
De meeste mensen weten wel: het bos is fantastisch. Je kunt er heerlijk wandelen en goed tot rust komen, maar wat velen nog moeten ontdekken is dat het bos ook een ontzettend gevarieerde voorraadkast is. De smaak van het bos laat je kennismaken met het palet aan aroma’s dat door het jaar in het bos te vinden is. Met de unieke recepten in dit boskookboek, denk aan een heerlijke vlierbloesemtaart of gekonfijte eend met dennennaalden, geniet je met al je zintuigen van het bos.
Bernadette Wörndl | Uitgeverij Sterck & De Vreese | €19,95


Laatste nieuws