Lifestylemagazine over Noord-Nederland

1 oktober: jaarlijkse perenpluk en stoofperenfeest in Ruinerwold

Farmer holding a basket with pears

Tekst: Museumboerderij de Karstenhoeve | Foto: valentinrussanov / iStock

Een bijzondere locatie in Drenthe: de 7 kilometer lange slingerende weg met aan beide kanten stoofperenbomen geflankeerd door prachtige Saksische boerderijen. De Dokter Larijweg in het Drentse dorp Ruinerwold vormt ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober hét decor voor de traditionele perenpluk. Tegelijkertijd vindt het gezellige stoofperenfeest plaats op diverse boerenerven langs deze bijzondere "perenweg".

Pluk je eigen stoofperen

Langs deze unieke weg staan ongeveer 1200 perenbomen, grotendeels met oude rassen. Tijdens de jaarlijkse perenpluk worden de stoofperen, nog aan de boom, geveild en de koper haalt de peertjes zelf uit de boom op zijn of haar eigen manier. Gewapend met emmers en karren is dit het ideale moment om met samen met vrienden of familie je eigen stoofperen te plukken. De eerste kopers kunnen zich ’s ochtends om 9 uur verzamelen bij de veilingmeester ter hoogte van Dokter Larijweg 1. 

Kinderveilmeester

Voor kinderen is er een speciale “kinderveilingmeester” die ’s ochtends start aan het eind van de Dokter Larijweg, ter hoogte van nummer 172. Bij hem mogen alleen kinderen bieden op de perenbomen om zo te leren hoe het bieden en veilen in zijn werk gaat.

Stoofperenfeest

Bezoekers van het stoofperenfeest die niet willen plukken, kunnen parkeren op de grote centrale parkeerplaats in Oosteinde ter hoogte van Dokter Larijweg 116. Op het stoofperenfeest vind je allerlei sfeervolle kraampjes en lekker eten uit diverse foodtrucks. Daarnaast is er op het feest een speciaal erf ingericht met leuke activiteiten voor kinderen. 

Uittips
  • Farmer holding a basket with pears