Tekst: Keramiekmuseum Princessehof | Fotografie: Ruben van Vliet
In 2021 was licht- en geluidsshow Son et lumière al te zien en razend populair. Voor wie het vorig jaar gemist heeft is er goed nieuws, want de voorstelling Maria Louise was here keert tussen 15 september en 5 november 2022 terug naar de paleistuin van Keramiekmuseum Princessehof.
In de nazomer schuiven bezoekers acht weekenden lang gratis aan in de prachtig uitgelichte paleistuin, waar videoprojecties en meeslepende muziek samenkomen tot een bijzonder lichtspektakel. De voorstellingen zijn iedere donderdag, vrijdag en zaterdag om 20.00 uur te zien en iedere voorstelling duurt ongeveer 20 minuten. Reserveer nu alvast gratis kaarten of kijk voor meer informatie op de website van Princessehof.
Son et lumière
Het licht- en geluidsspektakel in de tuin van het Princessehof omvat videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk vertolkt door het Noord-Nederlands Orkest en bijzondere belichting van de tuin. Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Het stuk werd geregisseerd door theatermaker Jos van Kan. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik werd gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise wordt vertolkt door actrice Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d'Or toneelprijs (2003, 2004). Remko Smids verzorgde de technische productie en het geluidsontwerp.
Stammoeder van ons koningshuis
Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau werd geboren in 1688. Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Toen hij in 1711 onverwachts stierf, werd de hoogzwangere Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Twintig jaar lang nam ze als regentes de stadhouderlijke taken over, totdat hun zoon volwassen was. Toen zij haar taak als regentes had volbracht verhuisde ze naar haar stadspaleis, het Princessehof. Met deze sterke dame aan het roer groeide de invloed van de Friese Nassaus. Op dit fundament werd in 1813 het Nederlandse koningshuis gebouwd. Maria Louise was here ontmoeten we de prinses wanneer zij verhuist naar het Princessehof. Poëtische videoprojecties, licht en muziek brengen de prinses tot leven op de gevels van haar eigen paleis.