Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 tips voor Open Monumentendag op 10 en 11 september

Old almshouses around a small, public courtyard

Tekst: Redactie Noorderland | Fotografie: vanbeets / iStock

Het tweede weekend van september staat zoals vele voorgaande jaren in het teken van Open Monumentendag. Duizenden monumenten door het hele land openen op zaterdag 10 en zondag 11 september hun deuren zodat je gratis een kijkje kunt nemen.

Noorderland geeft je vast een tip voor elk van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Liever een ander monument bezoeken? Op de website van Open Monumentendag vind je een overzicht van alle deelnemende monumenten.

Drenthe

Elektriciteitscentrale Veenhuizen

Als mensen zijn we altijd op zoek naar innovatie en manieren op processen efficiënter te laten verlopen. Toen in november 1912 de "Elektrische Centrale" van Veenhuizen in werking werd gesteld, betekende dit dat men ook in niet-optimale weersomstandigheden kon blijven doorwerken. De turfgasmotor die deze elektriciteitscentrale van energie voorzag was destijds een technisch hoogstandje. Op 10 en 11 september kun je deze tussen 10.00 en 17.00 uur komen bewonderen en in werking zien tijdens de draaidemonstraties.

Groningen

Wandelen met Rabenhaupt

Op 28 augustus van dit jaar werd er nog gevierd dat Groningen 350 jaar geleden werd bevrijd van Bommen Berend en op 10 september vanaf 13.00 uur wandel je in de voetsporen van een van de bekendste verzetshelden van deze strijd: Carl von Rabenhaupt. De wandeling begint op het dak van het Groninger Forum die uitzicht biedt over het vroegere slagveld. Vervolgens wandel je langs verschillende plaatsen in de stad die op een manier gelinkt zijn aan het leven van Rabenhaupt en Groningens Ontzet.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en je dient je vooraf aan te melden via info@vriendenstadgroningen.nl.

Friesland

Dekemastate

In Jelsum vind je een bijzondere state die werd vernoemd naar de familie Dekema, die er in de 16de eeuw woonachtig was. De woning zelf is in gebruik als museum; hier is te zien hoe rond 1930 een Friese familie een state bewoonde. Maar op het landgoed valt meer te zien dan een oud interieur:  het heeft een gracht en een indrukwekkende buitenplaats met bloemenborders, een kas en een fruitboomgaard. De tuin is op 10 en 11 september van 10.30 tot 17.00 uur gratis toegankelijk en er worden gedurende de dag door Nienke Dubbeldam een aantal rondleidingen gegeven rond het thema "eetbare planten".

Uittips
  • Old almshouses around a small, public courtyard (Sint Geertruids or Peper Gasthuis) in the Dutch city of Groningen. Netherlands