Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 t/m 11 september: ontdek het erfgoed van Nederland tijdens het Fortenfestival

Tekst en foto: Stichting Liniebreed, Fortenfestival

Vier een zinderende nazomer tijdens het forten- en vestingfestival van 3 tot en met 11 september. In heel Nederland zijn er meer dan 130 activiteiten voor jong en oud op forten, in vestingsteden en in bunkers; van theater tot muziek en van excursies tot filmvoorstellingen. Met het festival ontdek je zelf het cultuurhistorisch verdedigingserfgoed van Nederland.

Waterlinies stonden eeuwenlang centraal in de verdediging van ons land. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden en voor boten was het te ondiep om doorheen te varen. Op zwakke plekken in de linie werden forten gebouwd. Het systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is nog terug te zien in het landschap. Vestingsteden waren vaak al gesticht voordat de waterlinies werden aangelegd, stervormige werken rond de stad hielden de vijand op afstand. Ontdek al dit unieke erfgoed tijdens het jaarlijkse Fortenfestival.

Plan vooraf je bezoek op de website van het Fortenfestival. Daar vind je alle deelnemende locaties – bijvoorbeeld Vesting Bourtange en Oudeschans in Groningen of Vesting Coevorden in Drenthe – en het bijhorende activiteitenprogramma. Sommige activiteiten zijn gratis, bij anderen wordt een (kleine) bijdrage gevraagd.