Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4x de mooiste plekken aan het water

Panorama of colorful wooden houses in Zoutkamp

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: iStock

Toe aan wat verkoeling? En zin in een zomers dagje uit? We sommen de leukste plekken aan het water in Noord-Nederland voor je op. Waterpret én een goed vakantiegevoel gegarandeerd! 

Lemmer, Friesland

Lemmer – aan het IJsselmeer en de Friese meren – is een bekende watersportplaats in Friesland en wordt een van de mooiste plekken in Friesland genoemd. En we geven ze geen ongelijk: in Lemmer is het inderdaad heerlijk toeven, met zomers vermaak én een bezienswaardigheid van wereldfaam binnen handbereik. In Lemmer vind je namelijk het ir. D.F. Woudagemaal, het grootste werkende stoomgemaal ter wereld, en pronkt  op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Neem er eens een kijkje en zie hoe de stoom uit de “oren” komt. Duik daarna het oude stadje in, plof neer op een terrasje of ga lekker luieren op het Lemsterstrand, oftewel het “Lemmer Beach”. Volop genieten dus!

Zoutkamp, Groningen

Denk je aan Zoutkamp, dan komt het beeld van de gekleurde vissershuisjes vast in je op. Deze eeuwenoude havenplaats was ooit de doorgang voor schepen om via de Lauwerszee naar Stad te komen, nu is het een toeristische trekpleister met interessante bezienswaardigheden, zoals de huisjes die een kleurrijke knipoog naar het vissersverleden van het dorp geven. Ga eens een middag naar Zoutkamp om een lekker visje te scoren en laat je onderdompelen in de rijke geschiedenis van dit eeuwenoude vissersdorp. Loop langs de gekleurde huizen – een perfecte fotospot! – en loop dan ook even naar binnen bij het Visserijmuseum, aan de oude binnenhaven, waar je meer leert over de historie van het dorp en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij.Harlingen, Friesland

Schip, ahoy! Gooi de masten maar uit want we meren aan in Harlingen, dé stad voor echte zeehelden. Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland en heeft een indrukkend nautisch verleden waarvan de sporen nog steeds goed zichtbaar zijn. Maak er eens een stadswandeling – met gids of lekker op eigen houtje – en loop langs prachtige pakhuizen, eeuwenoude grachten en levendige binnenhavens, die zich perfect lenen voor een drankje op het terras. En vergeet niet om te zwaaien naar de talloze veerboten die af en aan naar de Waddeneilanden varen.

Terherne, Friesland

Het Friese dorp Terherne staat bekend als een populair watersport- en recreatiegebied en is tevens hét Kameleondorp, een attractiepark dat volledig gewijd is aan de populaire boekenserie De Kameleon. Hier kun je dus zelf de avonturen van de bekende hoofdpersonen beleven, leuk voor jong én oud. Nog meer plezier op het water? Huur er eens een bootje en ontdek zelf dit mooie watergebied. Of duik op een van de vele terrassen voor een lekkere kop koffie en een gebakje.

Cultuur
  • Panorama of colorful wooden houses in Zoutkamp, Netherlands