Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De mooiste zwemplekken van Drenthe

Tekst: Marloes de Moor | Foto: iStock

Op warme dagen lonkt het water. Geen zin in een rit naar het strand? Of in een chloorzwembad met bijbehorend badhokjes-ritueel? Niets is heerlijker dan een duik in natuurwater. Midden in het groen, tussen de fluitende vogels. Het stikt in het noorden van de bos-en duinmeertjes, vennetjes en natuurbaden. Soms zo mooi dat je je op een tropisch eiland waant. We zetten de leukste plekken voor je op een rij. Dit keer is de provincie Drenthe aan de beurt!

Provincie Drenthe

Het Canadameer

Waar?
In het Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Elsloo, vlak bij het buurtschap Canada.

Historie? Het Canadameer, ook wel het Aekingameer genaamd, is een voormalig zandzuiggat. In 1960 werd er zand gewonnen voor de aanleg van de N381.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? Op loopafstand is een kiosk met drankjes en versnaperingen. Toiletten en douches zijn niet aanwezig op het terrein.

Wat is er te doen? Ongeveer 150 meter vanaf de plas liggen twee campings. Voor wie uitgezwommen is, zijn rondom het meer veel mogelijkheden om te fietsen, mountainbiken en wandelen.

Pluspunten? De waterkwaliteit is erg goed. Zonnebaden, relaxen en spelen kan op het 10 meter brede zandstrand. De natuur rondom het meer is idyllisch, met prachtige zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren is een speciale spartelvijver voor honden en paarden.

Let op: door de zandafgravingen is het meer vooral in het midden behoorlijk diep. Er is geen drijflijn, maar dicht bij de rand kunnen kinderen prima in het water spelen.

Het Blauwe Meer

Waar? Tussen Dwingeloo en Hoogersmilde, binnen het natuurgebied Leggelderveld.

Historie? Het meer is ontstaan door zandwinningswerkzaamheden van de kalkzandsteenfabriek Albino, die in 1905 in Smilde werd opgericht. De Groninger eigenaar Roelfsema besloot kalksteen te produceren omdat dat veel goedkoper was dan baksteen. Hoogersmilde was per schip makkelijk te bereiken en aan wit zand was geen gebrek.

Entree? Alleen in de zomermaanden: volwassenen €3, kinderen van 6 t/m 11 jaar €2. Houd er wel rekening mee dat je er alleen kunt pinnen.

Voorzieningen? Een kiosk met verschillende snacks en voldoende toiletten.

Wat is er te doen? De ruim 2 kilometer lange wandeling rond het meer is de moeite waard. Onderweg kom je langs de mooiste plekken. Op het hoogste punt word je bovendien beloond op een schitterend uitzicht over het meer.

Pluspunten? Zomerse foto’s van dit meer doen denken aan een bounty strand: de fraaie blauwgroene kleur van het meer steekt fraai af bij het spierwitte 300 meter lange zandstrand. Die exotische kleur van het water is ontstaan doordat in het zand plaatselijk glauconiet voorkomt, een mineraal met een donkergroene kleur die snel verweert. In combinatie met de diepte geeft dat bijzondere tinten blauw en groen. In de zomer komen de felle kleuren het best tot hun recht. De omringende bomen zijn prettig om op hete dagen verkoeling te zoeken.

Let op: het Blauwe Meer is vanwege de steile kanten en de diepte van het water wat minder geschikt voor kleine kinderen. Bij de ingang via Geeuwenbrug is wel een klein gedeelte afgezet voor ongeoefende zwemmers. 

’t Nije Hemelriek/Gasselterveld

Waar? Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen. De plas is genoemd naar het nabijgelegen vennetje met de naam 't Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk).

Historie? Het Hemelriek was een mooie plas met twee eilandjes waarop cranberry's groeiden. Het werd daar echter te druk, waarna Staatsbosbeheer besloot om een nieuwe, ruimere zwemplas voor recreanten in het leven te roepen. In 1968 werd ‘t Nije Hemelriek aangelegd.

Entree? Entree is gratis, maar parkeren kost €6 voor een dagkaart.

Voorzieningen? Een zandstrand, speelweide, picknickgelegenheid, kiosk, speeltoestellen, fietsverhuur en toiletten.

Wat is er te doen? In het bos aan de zwemplas ligt restaurant ’t Nije Hemelriek, de perfecte plek om na een middagje zwemmen op het terras te zitten. Zin in wat beweging? Huur een fiets of wandel door boswachterij Gieten-Borger. Een aanrader is het Boomkroonpad, een wandelroute tussen boomtoppen tot 125 meter hoogte, aangelegd door Staatsbosbeheer.

Pluspunten? Ook hier vind je helderblauw water en een prachtig wit strand, waardoor je je op een tropisch eiland waant. Voor wie er enige waarde aan hecht: je maakt er een ideaal zomerkiekje. De dichte bosjes rondom de plas zijn aangenaam voor verkoeling.

Let op: honden zijn niet toegestaan bij de zwemplas.

De Ieberenplas

Waar? De zwemplas ligt aan de weg van Westerbork naar Schoonloo.

Historie? De Ieberenplas wordt sinds de jaren 60 gebruikt als zwemvijver en recreatieplas. Staatsbosbeheer onderhoudt en beheert de plas.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? Picknickplaatsen, toiletten en een kiosk met versnaperingen.

Wat is er te doen? Je kunt er perfect picknicken of een mooie wandeling maken in het natuurgebied eromheen. Zo tegen het einde van de dag extra mooi om te gaan zwemmen als je de kikkers hoort kwaken en de vogels fluiten. Vlak bij de plas is het groepskampeerterrein Uteringskamp voor een langer verblijf.

Pluspunten? Het zandstrandje loopt geleidelijk schuin af en de maximale diepte in het meer is minder dan 2 meter. Voor kinderen dus ideaal. Eens per twee jaar wordt de plas leeggepompt om de waterkwaliteit op peil te houden. Het water is daardoor heel schoon.

Let op: de kiosk is niet altijd geopend, dus neem voor de zekerheid wat eten en drinken mee.

Verder lezen

Meer zwemtips? Het volledige verhaal hierover vind je in Noorderland 2022-5, onze zomereditie. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer spraken we met dichter Inge Zwerver, gingen we langs bijzondere watertorens in het noorden en haalden we ambachtelijk ijs in Stad. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze zomereditie!