Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zoek verkoeling in Park Vijversburg

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Park Vijversburg

Alles wat leeft laaft zich hier aan waterpartijen en verkoelend lover. In de serene setting van natuur- en cultuurpark Vijversburg wachten tal van verrassingen op je slingerpad. Pronkende pauwen rond bouwkundige juweeltjes, moderne kunstvormen en follies als tuinvermaak. Een pendule die danst op de wind, een brug onder water, sluipweggetjes tussen ruisende wilgen en schommels in de heg. Wie door deze oase in Tytsjerk dwaalt, waant zich de echte Alice in Wonderland. Een passant in de tijd, zonder uur of vaste koers.

Boomwortels als olifantspoten klauwen in historische aarde. Stobben van dit type woudreuzen doen her en der dienst als zitjes, samen met gewone bankjes. Broodnodige halteplaatsen, want er zijn zoveel indrukken om te verwerken in Vijversburg, even ten oosten van de stad Leeuwarden. Een park met een alleszins roemrijke geschiedenis dat zich de laatste vijf jaar ontpopte tot natuurlijke belevenis met een hoofdletter B, gelardeerd met een flinke portie kunst. Artisticiteit die gewoon naadloos lijkt op te gaan in het groen.

Dwalen is hier het devies

Een zomerbries klimt luchtig door de takken. Acrobaten van een paar turven hoog wurmen zich door nauwe paadjes, peddelen van land- tot landstrook en hebben de grootste lol om een nat pak. Dat mag hier allemaal. Sterker nog, dwalen is hier zelfs het devies. ‘Ga maar gewoon kijken wat je tegenkomt, ontdek het maar. Verwacht niet overal bordjes, je hoeft geen route te lopen. Dát triggert toch je nieuwsgierigheid?’

Audrey Stielstra is bedrijfsleider van Stichting op Toutenburg – sinds 1892 eigenaar van dit park – en zelfs bij haar kriebelt dat Alice in Wonderland-gevoel nog steeds wel een beetje, zodra ze haar neus buiten de deur van het hoofdkantoor steekt. Je kunt je mindere plekken voor je bureautje voorstellen; de in neoclassicistische stijl opgetrokken Villa Vijversburg is de residentie van het stichtingsbestuur. Dit is het hart van het park. Het echtpaar Nicolaas Ypeij en Baudina Looxma liet het schitterende huis in 1844 bouwen als buitenverblijf. Niet toevallig “in de etalage” van de Rijksstraatweg, ‘de plek om aan anderen te laten zien hoe rijk je was.’

Verder lezen

Meer lezen? Het volledige verhaal over Park Vijversburg vind je in Noorderland 2022-5, onze zomereditie. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer spraken we met dichter Inge Zwerver, gingen we langs bijzondere watertorens in het noorden en haalden we ambachtelijk ijs in Stad. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze zomereditie!