Tekst en foto: Museum Wierdenland
Vanaf zaterdag 2 juli is in Museum Wierdenland in het Groningse dorp Ezinge de nieuwe tentoonstelling KOE te zien, over de schoonheid en geschiedenis van de koe. De vroegste wierdebewoners hielden meer dan 2500 jaar geleden al koeien. Sindsdien heeft de koe altijd een prominente plek ingenomen in het landschap en het boerenbedrijf van het Westerkwartier, waar vooral melkveehouders actief zijn.
Kunst en archeologie
In de tentoonstelling is onder andere het werk, waarin de koe centraal staat, te zien van de Groninger Kunstkring De Ploeg en diverse romantische schilders, zoals J.B. Tom en Hendrikus van de Sande Bakhuyzen. Daarnaast zijn er diverse archeologische vondsten van het rund en zelfs een volledig koeienskelet te bewonderen. Ook is er in de tentoonstelling aandacht voor de zoektocht van boeren naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Bij natuurinclusieve landbouw produceren boeren voedsel en gewassen in harmonie met natuur en landschap.
Oerboeren van het Westerkwartier
Om een beeld te krijgen van de landbouw in de jaren 1950 en 1960 in het Groningse Westerkwartier, wordt ook de documentaire Oerboeren van het Westerkwartier doorlopend getoond. Deze is gemaakt door filmmaker Tom Tieman en Jasper Tiemens van Natuur en Milieufederatie Groningen. Zij interviewden voor de documentaire zeven ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.