Lifestylemagazine over Noord-Nederland

18 juni: Midzomernacht op het Dwingelderveld

Leuvenumse Bossen

Tekst: Natuurmonumenten | Fotografie: Andre de la Lande Cremer / Natuurmonumenten

Ben je ooit midden in de nacht de natuur in getrokken? Grote kans van niet. De meeste gebieden zijn op dat tijdstip niet toegankelijk. Maar binnenkort wel! Eén keer per jaar mag je ook ’s nachts de natuur in. Op midzomernacht, de langste dag van het jaar én het begin van de zomer, worden er vanuit de bezoekerscentra van Natuurmonumenten wandelroutes voor jong en oud georganiseerd.

Zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes. Bos en stuifzand. Vleermuizen die over het water scheren. De roep van een uil. Het geritsel van de nachtdieren in het bos. In het noorden hebben de boswachters een avontuurlijke nachtwandelroute uitgezet door het Dwingelderveld. Zet je zintuigen op scherp en beleef de natuur in de donkere uurtjes van dit prachtige gebied. Doe mee, deze avontuurlijke nachtbeleving mag je niet missen!

De Midzomernachtloop over het Dwingelderveld vindt plaats in de nacht van 18 op 19 juni. Je (klein)kinderen meenemen naar een nachtwandeling? Goed idee. De routes zijn een keertje langer opblijven zeker waard, want ook voor kinderen zijn de wandelingen leuk én leerzaam. Wandel je mee in het Dwingelderveld? Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten (ook voor meer informatie).

Dwingelderveld bij nacht

Vlak na zonsondergang komt het nachtleven op gang in het Dwingelderveld. Vossen komen uit hun holen, vleermuizen scheren over de watervlaktes van plassen en vennetjes op zoek naar voedsel. Het roffelen van de specht klinkt door het hele bos. Meer dan genoeg te horen en als je ogen aan het donker gewend zijn, te zien!

De wandeling die vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld start is ongeveer 6 kilometer en voert je over kronkelende bos- en heidepaden door de duisternis. Reflecterende paaltjes wijzen je de weg en voeren je langs verschillende posten waar een leuke activiteit wordt georganiseerd. De kans is groot dat je tijdens deze nachtelijke wandeling wilde dieren ontmoet, zoals uilen of vleermuizen. Geef je snel op, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Handig om te weten: de wandeling duurt ongeveer 2 uur en wordt gelopen op eigen gelegenheid met starttijden tussen 21.00 en 23.00 uur. Het is verstandig om warme kleding en voldoende eten en drinken mee te nemen.

Geen categorie
  • Leuvenumse Bossen, Hulshorsterzand, Ermelo, Veluwe, Noord Veluwe, Gelderland, Nederland, Europa