Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4 t/m 6 juni: doe tuininspiratie op tijdens het Pinksterweekend

Chaumont Gardens landscaped park on loire

Tekst: Velt | Fotografie: aurelienantoine / iStock

Zin in een enerverend dagje uit tijdens het Pinksterweekend? Het eerste weekend van juni is het weer zover: dan organiseert Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) de Ecotuindagen. En anders dan vorige jaren zal dat maar liefst drie dagen duren. ‘Op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni stellen zo’n 75 tuineigenaars in Nederland hun ecologische tuin open voor publiek’, zegt communicatieverantwoordelijke Pieter Maes. ‘Het thema van dit jaar is beestjes in de tuin.’

In het noorden zijn er verschillende soorten tuinen om te bezoeken, maar ook als je toevallig wat verder naar het zuiden bevindt aankomend weekend is er genoeg te ontdekken. In Vlaanderen doen er ook nog eens zo'n 125 tuinen mee. Een overzicht van alle deelnemende tuinen vind je op www.velt.nu/ecotuindagen.

Van knusse stadstuinen, prachtige kruidentuinen, creatieve schaduwrijke tuinen tot zelfs heuse fruitboomgaarden en voedselbossen. Tijdens de Ecotuindagen kan je alle soorten tuinen helemaal gratis bezoeken. In het totaal zo'n 200 tuinen met rondleidingen en uitleg. ‘Om dat te vieren, hebben we er dan ook een verlengd weekend van gemaakt. Je hebt dus niet twee, maar drie dagen om de mooiste pareltjes in jouw buurt te bezichtigen’, zegt Pieter.

Beestjes

Alle tuinen waar je een kijkje kan gaan nemen, worden op een ecologische manier aangelegd en onderhouden. ‘De tuineigenaars werken samen met de natuur in plaats van ertegen’, aldus Pieter. ‘Ze gebruiken bijvoorbeeld geen pesticiden, waardoor hun tuin krioelt van het leven. Beestjes in de tuin is dan ook het thema van dit jaar’, aldus Pieter.

Wil jij het leven in de tuin ontdekken of wil je inspiratie opdoen om ecologisch te tuinieren? Ga dan zeker een kijkje nemen bij de ecotuinen in jouw buurt. Of maak er een leuk dagje uit van - de tuineigenaren heten je van harte welkom!

Uittips
  • Vegetable garden of the garden of Chaumont sur Loire, Loire Valley, France