Uilen: meer dan nachtelijke jagers

Lees ook

Tekst: Kees Boele | Foto: LionH / iStock

Een Engelse detective is niet compleet zonder de nachtelijke roep van een bosuil, de Fabeltjeskrant werd voorgelezen door een in blauw uitgevoerde oehoe en Harry Potter gebruikte een sneeuwuil om berichten over te brengen. Geheimzinnige uilen zijn altijd dankbare objecten voor de meest fantasierijke verhalen. Maar wat zijn het eigenlijk voor vogels? En welke soorten zijn er in Noord-Nederland te vinden? 
Wie zou niet als een uil willen leven? Elke dag knikkebollend of zelfs rustig slapend op je tak, in de avonduren even stilletjes klapwiekend naar je diner en daarna weer veilig terug naar huis. Velduilen draaien juist de routine om en doen net als wij: overdag aan het werk en zodra de zon ondergaat is het tijd voor welverdiende rust. Steenuilen zijn daarentegen echte uitslovers, zeker als de kinderen veel aandacht vragen wordt er het klokje rond gewerkt. Maar is dit nu een begerenswaardig bestaan? Als je net lekker slaapt word je ruw gewekt door een stel luidruchtige eksters die even komen pesten. Schreeuwen, geraas door de takken; wat een ellende voor een heer of dame die zo aan rust toe is. En dan is er ook nog die hopeloze braakbal. Waarom kan het niet allemaal gewoon langs de bekende weg van snavel naar achterdeur? Elke dag weer die haren en soms zelfs veren met een verzameling onderdelen van een geraamte die via de voordeur uitgeworpen moet worden? En dan kloppen de verhalen over de wijze, bedachtzame uil ook nog niet eens. Nee, het is niet altijd fijn om als een uil te moeten leven.

Klein maar fijn
De steenuil, ons meest kleine uiltje, is misschien wel het meest vertederend. Ze zijn vaak niet veel groter dan een merel, maar toch lijken ze veel imposanter doordat ze altijd rechtop zitten. En als ze dan ook nog eens een interessant of misschien wel spannend mens zien, rekken ze zich uit en wiebelen heen en weer om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen. Grote gele ogen met een fijn getekend wenkbrauwstreepje blijven je daarbij voortdurend aanstaren. Als het moet zijn ze snel weg en dat is maar goed ook: een steenuiltje is een smakelijke snack voor een havik of grote vrouwtjessperwer. Deze uilensoort houdt zich graag op rondom oude boerderijen in het rivierenlandschap. Maar ook in Noord-Nederland is een bescheiden aantal te vinden.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over uilen vind je in Noorderland 2022-3. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer doken we de keuken in met heerlijke voorjaarsrecepten, keken we op de historische Noorderbegraafplaats in Assen en maakten we een mooie tuinreportage over Lancaster Garden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook