Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Inspiratiepad Fredeshiem: verzet je zinnen op het erf van vrede

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Buitengoed Fredeshiem

Soms heb je helemaal geen zin om tienduizend stappen te zetten. Je sportieve targets te halen. Af en toe snakt de wandelaar naar zingeving. Het Inspiratiepad op De Bult, in de Kop van Overijssel, is zo’n bospad waarop je geen meters hoeft te maken, maar troost vindt. In woorden die de ziel raken, die maken dat je letterlijk even stilstaat om vooruit te komen. Met je gedachten de vrije loop, je zintuigen op scherp, middenin de natuur. 

Het leven is alleen achterwaarts te begrijpen, maar we zullen het voorwaarts moeten leven. Een doordenkertje van Kierkegaard, de Deense filosoof en theoloog. Het is een van de negen prikkelende teksten die het Inspiratiepad markeren. Gemarkeerde plekken in het groen die de passant een moment tot nadenken stemmen, uitnodigen om even stil te staan. Of erbij te gaan zitten. Want verspreid over het terrein vind je genoeg bankjes om zomaar wat voor je uit te mijmeren. Bij deze diepzinnige oneliner bijvoorbeeld: Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zijn. Onze diepste angst betreft juist onze onmetelijke kracht. Was getekend, Nelson Mandela.

Vredige plek tussen het lover

Geen gezwinde pas dit keer. We hoeven niet per se met de tong op de schoenen door het bos te sjezen. Zelfs de tijd volpraten is geen plicht. Gewoon, een klein half uurtje – wat zal het zijn, goed 2 kilometer – onbekommerd dwalen door het groen. Je zinnen verzetten. De accu weer opladen. Want hoe heilzaam is het om even niets te hoeven? Geen ander geluid in je oren dan de wind die door de takken klimt en de voorjaarsserenade van bosvogels. Over slingerende paden, omzoomd door evergreens, fijn sterrenmos, woudreuzen en heidestruiken van Landgoed Fredeshiem kan het. Hier maak je haast een sport van het ónt-moeten.

Als het ware omarmd door de monumentale bossen van De Woldberg en De Eese, op de grens van Overijssel met Drenthe, ligt het 14 hectare omvattende areaal van Fredeshiem als een anker voor gasten. Wie zich er thuis voelt, ís het ook. Dat hoeft geen betoog. Hier mag je zijn wie je bent. Wat ook je afkomst of achtergrond is. Geloof, hoop en liefde zijn er vanaf de start al vaste waarden, en zo vanzelfsprekend op deze vredige plek tussen het lover.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Fredeshiem vind je in Noorderland 2022-3. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer namen we onder andere een kijkje op de Noorderbegraafplaats in Assen, spraken we met fotograaf en tekstschrijver Saskia Aukema over voltrokken huwelijken in Kamp Westerbork en maakten we een mooie tuinreportage over Lancaster Garden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!