Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fries Verzetsmuseum zoekt Friese bevrijdingsrokken

Tekst en fotografie: Fries Verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden start een zoektocht naar Friese bevrijdingsrokken. In aanloop naar Bevrijdingsdag reizen journalist Lieke van den Krommenacker en fotograaf Marleen Annema door Friesland om de oorspronkelijke draagsters of hun (klein)kinderen met rok te fotograferen en de bevrijdingsverhalen op te tekenen.

Veel vrouwen vierden de bevrijding met een zelfgemaakte ‘bevrijdingsrok’, gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze ‘Nationale Feestrok’, een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, collectieve (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie.

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de bevrijdingsrokken nog veel gedragen, maar later verdwenen de fleurige lapjescreaties uit het straatbeeld. Veel van deze rokken zijn jarenlang op zolders weggestopt, maar het Fries Verzetsmuseum wil ze graag nogmaals in het zonnetje zetten.

Heeft u een bevrijdingsrok bewaard of kent u iemand met een bevrijdingsrok? Stuur dan een mail naar communicatie@friesverzetsmuseum.nl. Vermeld daarbij in ieder geval naam, adres en van wie de rok is en stuur een foto mee van het exemplaar. Het Fries Verzetsmuseum is ook benieuwd naar de verhalen achter de rok, dus stuur die zeker ook mee indien bekend!

Van de rokken en de verhalen achter de rokken wordt een presentatie gemaakt in de hal van het Fries Museum in Leeuwarden. Deze is vanaf mei gratis toegankelijk voor publiek.