Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Streektaal in de supermarkt

Tekst en fotografie: Huus van de Taol

Vanaf nu vraag je niet meer waar het brood ligt, maar waar de ‘stoet’ ligt. Althans, dat is de bedoeling volgens de streektaaldeskundigen van de IJsselacademie, het Twentehoes, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), de Stellingwarver Schrieversronte, Centrum voor Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en het Huus van de Taol. Door in het hele Nedersaksische taalgebied beurtbalkjes te introduceren in de streektaal, willen ze dat mensen vaker in aanraking komen met hun eigen moedertaal en het dan hopelijk meer gaan spreken. Beurtbalkjes zijn te vinden in de supermarkt en worden gebruikt voor het scheiden van de boodschappen op de kassaband.

‘We hopen dat mensen daardoor echt het gesprek in de streektaal met elkaar aangaan,’ vertelt directeur Vincent Robijn van de IJsselacademie. De bedoeling is dat de beurtbalkjes door het hele Nedersaksische gebied worden verspreid. Van Groningen en Drenthe, via de Stellingwerven tot in Overijssel, op de Veluwe en in de Achterhoek.

Drentse streektaalorganisatie het Huus van de Taol legde de beurtbalkjes vorig jaar januari al in bijna 40 supermarkten. Met mooie Drentse teksten als ‘Hier kuj Drents praoten’ of ‘Aj lacht, staoj maor even in de wacht’. Zij hoopten dat zich ongeveer tien supermarkten zouden melden en werden aangenaam verrast door het hoge aantal aanmeldingen voor de actie.

In navolging van deze succesvolle actie willen de samenwerkende Nedersaksische streektaalorganisaties nu de beurtbalkjes in het hele gebied introduceren. Drentse supermarkten kunnen zich op https://www.huusvandetaol.nl/beurtbalkies aanmelden om in aanmerking te komen voor de vrolijke toevoeging op hun kassaband. Voor de eerste 50 Drentse supermarkten die zich aanmelden zijn de beurtbalkies gratis. Dit aanmelden kunnen supermarkten nog de hele maand maart, de Meertmaond - Streektaolmaond, doen.