Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 19 maart: Visserstruien door de jaren heen

Tekst en fotografie: Jacob Bosma / Museum 't Fiskershúske

In museum ’t Fiskershúske is tot en met 19 maart 2022 de expositie ‘Visserstruien door de jaren heen. De visserstrui, van werkgoed tot mode’ te zien. In huisje ‘de Logger’ zijn twaalf visserstruien tentoongesteld uit vissersplaatsen in Noardeast Fryslân, met daarbij de historische foto’s en verhalen die bij de verschillende truien horen. De ruimte is aangevuld met kledingstukken en foto’s van kledingstukken die geïnspireerd zijn door de patronen van de visserstruien.

 

De expositie wordt gehouden in het kader van het visserstruienproject van het museum. Dit project is ontstaan in 2013. Een groep breivrijwilligsters is toen aan de slag gegaan met de patronen van visserstruien uit de dorpen Moddergat, Paesens, Oostmahorn, Zoutkamp en Wierum. Onder de creatieve leiding van Trix de Waal uit Ee en begeleiding vanuit het museum werden historische foto’s bestudeerd, op zoek naar visserstruien. De gefotografeerde truien werden omgezet naar patronen om er vervolgens truien van te breien.

Naast de visserstruien is er de afgelopen jaren volop geëxperimenteerd met andere kledingstukken. Zoals kindertruien, sjaals, rokken, bikini’s, jurken, mutsen, omslagdoeken en ga zo maar door. Altijd geïnspireerd door de patronen en motieven die terug te vinden zijn in de oude visserstruien.

Naast het verzamelen van de patronen, die ‘t Fiskershúske ‘Collectie Waddenzeekust’ noemt, is ook de Waddenwol ontwikkeld. De visserstrui gemaakt van handgesponnen wol van schapen uit Noordoost-Friesland. Doel van het project is dan ook om de visserstrui als cultureel erfgoed als mode weer terug te brengen in het straatbeeld. En daarbij het ambacht van het breien, spinnen en kaarden onder de aandacht te brengen.