Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Twee weekenden in maart: Kunst aan Huis Atelierroute

Street with old houses and colorful gardens in Zuidhorn

Tekst: Stichting Kunst aan Huis | Foto: venemama / iStock

Tijdens de weekenden van 12 & 13 en 19 & 20 maart zijn de ateliers van beroepskunstenaars in het Lauwersland weer geopend voor publiek voor de Kunst aan Huis Atelierroute. Belangstellenden kunnen een route volgen vanaf de waddenkust in Noordoost-Friesland tot aan de Ommelanden nabij Groningen. Starten kan op elk punt in de route. De toegang is gratis.

Het thema van deze route is: ‘Verborgen Betekenis’. Twee woorden die allebei afzonderlijk verschillende begrippen zijn. Maar in combinatie met elkaar krijgen ze een heel andere dimensie. Als je je daarin verdiept, lijkt het of in het leven van de mens, jong en oud, deze woordcombinatie veelvuldig een rol speelt. Wij zijn benieuwd of de bezoekers de verborgen betekenissen in de kunst willen of kunnen ontdekken.

De deelnemende kunstenaars van deze editie zijn: Reinier van der Berg, Elise Klinkert, Annemarie van Buuren, Erwin Stienstra, Arda Barten, Noor Agter, Reny Kramer, Theo Leijdekkers, Arie Jekel, Elisabeth Donkers, Marjanne Sorgdrager (gastlocatie Oostmahorn), Fonz Hoiting, Hans Krakou, Stefan Belderbos, Marcel van Zijp, Paul Andringa, Mascha de Lange, Wietske Hellinga, Trix de Waal, Koos Zwiers, Gerke Procee en Patriz de Bruijn.

Daarnaast is er een gastdeelnemer uitgenodigd om zich te presenteren met kunst, speciaal geïnspireerd op het thema. In het voormalige atelier van architect Gunnar Daan in Oosternijkerk nodigt Monique Verbruggen belangstellenden uit om een kijkje te nemen in de verborgen betekenis van haar caleidoscopen.

De route is ongeveer 200 km lang en kan in verschillende etappes gereden worden. De tocht brengt je langs de mooiste plekjes in het Lauwersmeergebied, zodat je naast de kunst ook volop van landschap en cultuur kunt genieten. Er is één informatiepunt in de route, restaurant ‘het Raadsel van de Wadden’ in Oostmahorn, waar ook een hapje en drankje kan worden genuttigd. Op alle punten in de route zijn flyers beschikbaar en op de website is ook alle informatie te vinden.

Aan de route is de Kans-op-Kunst Loterij verbonden. Bezoekers kunnen op elk punt in de route voor €5,- een lot kopen waarop ze zelf de kunstenaar kunnen invullen waarvan ze graag een kunstwerk zouden willen winnen. De waarde van zo’n kunstwerk is € 500,-. De loten kunnen op elk punt tot aan het einde van de route weer worden ingeleverd.

De kunstenaars zijn alle dagen zelf aanwezig en vertellen de bezoekers graag meer over het proces van het kunst maken en beantwoorden graag de vragen die de bezoekers voor ze hebben. Uiteraard kunnen er tijdens deze routedagen ook kunstwerken worden aangeschaft, vaak voor een vriendelijke prijs.

De ateliers zijn geopend op za/zo 12-13 en 19-20 maart van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Cultuur
  • Street with old houses and colorful gardens in Zuidhorn, Netherlands