Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De leukste musea in het noorden om met kinderen te bezoeken

Ben je op zoek naar een leuk uitje met je (klein)kinderen? Deze musea zijn Kidsproof!

Natuurmuseum

Zoek je een museum dat je (klein)kinderen écht leuk vinden? Ga dan naar een Kidsproof museum. Op maandag 29 november werden de Kidsproof musea van het jaar 2022 bekend gemaakt. Hieronder lees je welke musea in het noorden als beste uit de inspectie kwamen.

Kidsproof
De prijs voor hét Kidsproof museum van het jaar is in het leven geroepen door Stichting Museumkaart. Via museumkids.nl komen kinderen tot en met 12 jaar, de Museuminspecteurs, op speelse wijze in aanraking met de musea in Nederland. Door musea te bezoeken en daarna een inspectierapport in te vullen, bepalen de Museuminspecteurs welke musea geschikt zijn voor kinderen. Het museum met het hoogste cijfer wordt bekroond met de titel: Het meest Kidsproof museum van Nederland. Dit jaar sleepte het Discovery Museum in Kerkrade deze prijs in de wacht.

Drenthe
Het meest Kidsproof museum van Drenthe is in 2022 het Gevangenismuseum in Veenhuizen. In het Gevangenismuseum – dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie! – leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Kijk rond in het huis van een ambtenaar, bekijk de signalementskaarten, waarop je precies ziet wie er vroeger in Veenhuizen hebben gewoond. Of kijk in de doodskist van een gevangene… brrr!

Groningen
Na een grondige inspectie werd Storyworld door een onafhankelijke vakjury van zogenoemde Museuminspecteurs uitgeroepen tot het meest Kidsproof museum van de provincie Groningen!
Storyworld is het jongste, stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games. Het museum toont in haar vaste collectie items uit het maakproces van bekende Nederlandse en internationale strips, animatie en games en daagt de bezoeker uit zelf aan de slag te gaan op de verschillende interactieve installaties. Storyworld is onderdeel van Forum Groningen en is te vinden op de zesde verdieping.

Friesland
Het Natuurmuseum Fryslan mag zich het komend jaar, voor de negende keer op rij, het Beste Kidsproof museum van Fryslân noemen.
Van de kleinste bij tot het enorme skelet van een potvis: in het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur. Steeds wisselende tentoonstellingen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven is.

Bezoek de website van Museumkids als je al deze musea al hebt bezocht, wilt weten wat de andere Kidsproof musea van Nederland zijn of als je meer informatie wilt hebben over deze musea. Andere aanraders in het noorden zijn het Hunebedcentrum in Borger, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Cultuur
  • Storyworld Groningen, Natuurmuseum Fryslân, Nationaal Gevangenismuseum
  • Natuurmuseum Fryslân