Recept: twisted Fries suikerbrood met kaneel

We doken de keuken en maakten dit heerlijke suikerbrood uit Friesland.
@media (max-width: 679px){#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a3efa4db8b9 img{#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a3efa4db8b9 img{#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a3efa4db8b9 img{#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a3efa4db8b9 img{#fig-61a3efa4db8b9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Suikerbrood

In het noorden vind je niet alleen erfgoed in de vorm van statige landgoederen en eeuwenoude bossen, ook op culinair gebied hebben de noordelijke provincies klassieke lekkernijen voortgebracht. Een Friese sûkerbôle of een Groninger poffert doen het goed op elke koffietafel! Laat je inspireren door kruidige smaken als kaneel, nootmuskaat en gember; heerlijke geuren uit de oven die je huis in herfstsferen brengen. Vandaag het recept voor een heerlijke suikerbrood!

Twisted Fries suikerbrood met kaneel


Benodigdheden:

  • 350 gr patentbloem
  • 7 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 40 gr zachte roomboter
  • 170 ml lauwwarme melk
  • 30 ml gembersiroop
  • 50 gr gekonfijte gember
  • 200 gr parelsuiker
  • 2 el kaneelpoeder
  • 50 gr zachte boter + wat extra voor het invetten
  • 4 el kristalsuiker
  • mixer met deeghaken
  • deegroller
  • cake- of broodvorm
  • bakpapier
  • huishoudfolie of theedoek
  • aluminiumfolie (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem met het zout, gist en de suiker. Klop de eieren los en voeg één ei samen met de boter toe en meng het geheel goed. Voeg de lauwwarme melk toe met de gembersiroop en meng tot een samenhangend deeg. Kneed met deeghaken 10 minuten en dek vervolgens af met huishoudfolie of een theedoek en laat het rijzen op een warme plek tot het volume is verdubbeld.
  2. Maak de vulling. Hak de gekonfijte gember fijn. Smelt de boter en meng met de gember, 175 gram parelsuiker en de kaneel.
  3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het gerezen deeg uit tot een vierkante lap. Verdeel 1/3 van de vulling op het deeg en vouw op. Rol het deeg vervolgens weer uit tot een lap en herhaal dit tot alle vulling op is.
  4. Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken en draai er dikke strengen van. Maak hiervan een vlecht of een twister en bol het deeg op.
  5. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  6. Vet de brood- of cakevorm in en plak het bakpapier er tegen aan. Vet het bakpapier royaal in met roomboter en besprenkel met de kristalsuiker en een deel van de parelsuiker. Doe het deeg in de vorm en vouw de uiteindes naar binnen.
  7. Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bestrooi met de rest van de parelsuiker.
  8. Bak het brood in ongeveer 35-45 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt, dek dan af met aluminiumfolie.

Laatste nieuws