Lifestylemagazine over Noord-Nederland

29 mei t/m 1 oktober: kunstroute in het Spaarbankbos

Er is een korte wandelroute van twee kilometer door het bos uitgezet.

Spaarbankbos

Abstracte werken van cortenstaal, installaties van verschillende materialen, maar ook voorwerpen van kunststof, hout en glas. Een grote diversiteit aan kunstwerken is straks te zien langs de kunstroute Buitenlucht door het Spaarbankbos in Hoogeveen. Er zijn drieëntwintig kunstwerken langs een route van circa twee kilometer geplaatst van evenzoveel, veelal Noord-Nederlandse, kunstenaars. Het project wordt zaterdag 29 mei officieel geopend en duurt tot 1 oktober.

Samen met de boswachter van Het Drentse Landschap is een korte wandelroute van twee kilometer door het bos uitgezet. De route start op de parkeerplaats bij Hotel restaurant De Spaarbankhoeve en voert langs de kunstwerken die vrij in de natuur zijn geplaatst; in bomen, aan takken en op de grond. Het gaat om hedendaagse figuratieve, abstracte en conceptuele kunst.

Eerdere edities
Het kunstenaarsproject Buitenlucht is een initiatief van de Hoogeveense kunstenaars Sejo Slingenberg en Jerry Bisschop en laat een grote verscheidenheid aan kunstwerken in de openbare ruimte zien. Het is alweer de zesde editie van de tweejaarlijkse kunstroute. Net als tijdens eerdere edities van het kunstproject is een samenwerking aangegaan met Het Drentse Landschap. De kunstwerken worden vier maanden aan de natuur gegeven, waar alle weersomstandigheden vat op de werken krijgen en waardoor ze in de loop van de weken wellicht veranderen.

De locatie
De locatie van het kunstproject is het Spaarbankbos in Hoogeveen, ooit een nat heideveld. De Spaarbank in Hoogeveen kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er vlak voor de bevrijding een Duits munitietransport in het bos ontploft. Die ontploffing heeft er voor gezorgd dat er een gat in het bos is geslagen en bomen vol kwamen te zitten met granaatscherven. De bomen waren hierdoor niet meer bruikbaar voor de houtproductie. De Spaarbank heeft er vervolgens een wandelbos van gemaakt. In de loop der jaren is het een bos geworden met een rijke flora en fauna. Sinds 2013 is Het Drentse Landschap in eigendom van Het Drentse Landschap.

Vrij toegankelijk
De officiële openingshandeling wordt op zaterdag 29 mei om 11:00 uur verricht door Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap. De kunstroute is vanaf die dag vrij te lopen. De kunstwerken zijn tot 1 oktober te zien.

Uittips
  • Het Drentse Landschap
  • Het Drentse Landschap - Paulien Zomer