Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fietstocht: Sterren op het Hoogeland

Sterren op het Hoogeland is een kleinschalige fietsroute langs Groninger wierdedorpen en herenboerderijen.

Groningen

Een vakantie in het buitenland lijkt door de coronamaatregelen nog ver weg. Dan maar op vakantie in ons eigen (Noorder)land! Het 3-daagse fietsarrangement Sterren op het Hoogeland bestaat al bijna 20 jaar en is op alle manieren coronaproof te noemen: fietsen over het weidse Groninger Hoogeland, met privérondleidingen en een klein aantal deelnemers.

Sterren op het Hoogeland is een kleinschalige fietsroute langs Groninger wierdedorpen en herenboerderijen. Onderweg worden deelnemers ontvangen in ateliers van kunstenaars, bezoeken ze het museum van Henk Helmantel en er zijn tussenstops voor lekkere lunches. Overnachten, dineren en ontbijten doen ze in karakteristieke b&b’s.

Kunstenaars
De wuivende granen en middeleeuwse borgen in Groningen zijn een inspiratiebron van menig kunstenaar, waarvan een viertal de deuren openzet voor de fietsers. ‘Onder andere het museum van Henk Helmantel is opgenomen in de route. Zijn museum zit in de pastorieboerderij waar hij ook woont. Bezoekers kunnen hem dus ook tegen het lijf lopen,’ vertelt Aalf Aalfs van stichting Ruige Route Hogeland. Ook maken de fietsers kennis met autonoom schilderes Francine Schrikkema uit Huizinge, beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden en keramiekbouwer Jan Mulder uit Onderdendam.

Fietstocht
Gemiddeld leggen deelnemers zo’n 30 kilometer per dag af. De verzorgde fietstocht begint met koffie en koek en een rondleiding in de Bartholomeuskerk in Stedum. Daarna fietst men aan de hand van de routekaart via Huizinge naar Uithuizermeeden en vandaar over Usquert, Zeerijp, Loppersum en Onderdendam naar het eindpunt station Bedum. De deelnemers krijgen een mp3-speler mee op de fiets met verhalen, anekdotes en muziek over de omgeving.

Ga voor meer informatie over Sterren op het Hoogeland naar de website.

Routes
  • Sterren op het Hoogeland
  • Olha Rohulya/iStock