Lifestylemagazine over Noord-Nederland

12 september: Groninger Museumnacht

De musea in Groningen zijn tijdens de Museumnacht speciaal geopend van 19.00 tot 24.00 uur.

Groninger Museumnacht

Op zaterdag 12 september vindt alweer de vierde editie plaats van de Groninger Museumnacht, met dit keer een speciale versie. In verband met de landelijke maatregelen rondom het coronavirus is er een feestelijk maar aangepast programma met kunst, muziek, workshops, dans en rondleidingen.

De musea in Groningen zijn tijdens de Museumnacht geopend van 19.00 tot 24.00 uur. In plaats van één ticket voor alle musea verkoopt ieder museum dit jaar eigen tickets met tijdsloten. Deze kosten €2,50 per stuk en zijn beperkt beschikbaar. Om voldoende afstand te kunnen houden worden minder bezoekers dan gebruikelijk toegelaten.

Het programma

Groninger Museum
Voor muziek, workshops, instaprondleidingen en dans ga je naar het Groninger Museum. Ook kun je de exposities bekijken: En toch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen, Willem Kolvoort – Posters voor Vera en de fotografietentoonstelling Wat zullen de buren zeggen? Inschrijven voor activiteiten kan vanaf 19.00 uur voor de ingang van het museum op vertoon van een ticket.

GRID Grafisch Museum Groningen
In de tentoonstelling VlerkWerk. 30 jaar underground posters toont GRID de stripachtige en dynamische posters van de Groningse kunstenaar Vlerk. Verder vormen de tentoonstelling Met opzet, pop-up boeken uit de collectie Ruurd de Boer en de bekende kunstenaar H.N. Werkman de inspiratiebron voor verschillende activiteiten tijdens deze avond. Bedruk bijvoorbeeld je eigen kaart met de Werkmantechniek, maak je eigen reclamefolder op een originele pers of creëer een pop-up kaart. Ook verzorgt het Alto Kwartet live muziek. Hun repertoire bestaat uit Swing, Pop, Jazz, Rhythm & Blues en Rock ‘n Roll van 1900 tot nu.

Universiteitsmuseum Groningen
Het exclusief voor de Groninger Museumnacht ontwikkelde hoorspel Herinneringen van Aletta neemt je mee naar de jongere jaren van Aletta Jacobs en haar eerste grote strijd voor gelijkwaardigheid. Je bent erbij als ze een brief schrijft aan minister Thorbecke om hem te overtuigen haar toe te laten tot de universiteit. Je hoort verhalen bij de collectie, en je wandelt door de heuse 'Dead Zoo' die tot leven komt.

Noordelijk Scheepvaartmuseum
Kin ik die nait aargns van? In het Noordelijk Scheepvaartmuseum volg je een stoomcursus Gronings met als spannend thema 'De Nacht'. Docent en gastheer Olaf Vos leert je tijdens de cursus de belangrijkste woorden en zinnen om het Groninger nachtleven mee door te komen. De jonge, getalenteerde pianist Jesse Wienke speelt Bach, Beethoven, Mendelssohn en Chopin. Je favoriete dier als stripfiguur of toch liever een karikatuur van jezelf? Cartoonist Jan-Willem Spakman tekent het op jouw verzoek! Esmé van den Boom schrijft proza, gedichten en liedjes. Tijdens de Museumnacht gaat ze in op de oudste vraag ter wereld: wat wil de vrouw? Hiervoor interviewde Esmé tientallen Groningse vrouwen en vroeg naar hun wensen, angsten en dromen voor de toekomst.

Ga voor meer informatie en tickets naar de website van de Groninger Museumnacht.

Uittips
  • Groninger Museumnacht
  • iStock