Lifestylemagazine over Noord-Nederland

75 jaar vrijheid in Groningen online te zien

Wandel digitaal door de tentoonstelling 'En tóch staat de Martini', over 75 jaar vrijheid in Groningen, in het Groninger museum.

vrijheid

1 juni gaan veel musea weer (beperkt) open, waaronder het Groninger Museum. Maar, tot die tijd kun je vanuit huis genieten van de schitterende en interessante collecties die het museum te bieden heeft, zoals de tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Groningen.

Omdat de tentoonstelling door het coronavirus nu niet in het echt te bewonderen is, staat de expositieruimte online in een 360 graden tour. In de online tour zie je objecten van vroeger en luister je naar bijzondere verhalen die daarbij horen.  Bij een aantal vervalste overheidsstempels vertelt de dochter van verzetsheld en stempelmaker Anne van der Woude haar verhaal. Zij kan zich de arrestatie van haar vader nog goed herinneren. Of leef mee met de jongen die na de explosie van de Duitse vrachtauto in de Stoeldraaierstraat wekenlang in het puin speelde. In de tour kom je ook een theeserviesje tegen, dat gaf een Joods meisje aan haar buurmeisje in bewaring, voor als ze ooit weer terug zou komen...

De tentoonstelling staat stil bij veel facetten van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting in Stad en Ommeland. Verzet en collaboratie komen aan bod, net als de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van al die mensen die niet vervolgd werden, en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten.  

Na 5 jaar oorlog kwam de blijdschap van de teruggewonnen vrijheid tot uitdrukking in een groot aantal ‘bevrijdingsrokken’ of ‘Nationale Feestrokken’. Overal in Nederland maakten vrouwen in de jaren na 1945 zulke rokken, naar een idee van verzetsstrijdster Mies Boissevain. Ook in Groningen was er veel enthousiasme. Na een oproep van het Groninger Museum bleek dat veel rokken bewaard zijn. Bijna veertig ervan zijn in de tentoonstelling te zien.

In de virtuele omgeving van het Groninger Museum bezoek je naast En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen ook het Atelier van het museum, het Info Center en de collectie van De Ploeg. Uniek aan de tour is dat het Groninger Museum interactieve en nieuwe content heeft toegevoegd. In totaal zijn er bijna 90 hotspots met audiofragmenten, muziek, video’s, tekstbordjes, zaalteksten, kijkvragen en weetjes. Speciaal voor kinderen zijn creatieve opdrachten toegevoegd zoals puzzels, kleurplaten, schilder- en fotografie-opdrachten.

Bekijk de tentoonstelling hier.

Groninger Museum, foto: Heinz Aebi

Uittips
  • Groninger Museum, foto: Heinz Aebi