Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bijzondere excursie door het LOFARgebied

Tijdens de rondleiding laten deskundige gisten zien hoe natuur en techniek hier samen gaan.

excursie

De LOFAR is de grootste radiotelescoop van Europa, maar staat gewoon in Drenthe. Het bijzondere natuurgebied eromheen wordt beheerd door Stichting Drentse Landschap. In samenwerking met de LOFARtafel wordt op zondag 22 maart een bijzondere excursie georganiseerd in dit gebied rondom Exloo.

Tijdens de rondleiding laten deskundige gisten zien hoe natuur en techniek hier samen gaan. Juist nu in het voorjaar alles weer begint te bloeien en tot leven komt. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

In deze rustige en natte omgeving, kan de natuur zich optimaal ontwikkelen. Er is hier dan ook veel te beleven. Bever, Kwartelkoning en Zeearend worden hier regelmatig gezien. De deskundige gidsen vertellen tijdens deze excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Neem een verrekijker mee en draag goed waterdicht schoeisel want het kan nat zijn. Honden mogen helaas niet mee, ook niet aangelijnd.

De excursie start om 13.30 in de bocht van de Beeksdijk. Kijk voor meer informatie en een kaart met het startpunt op drentslandschap.nl.

In verband met het nieuwe Coronavirus worden veel evenementen afgelast. Kijk voor actuele informatie op de site van de organisatie: drentslandschap.nl.

Uittips
  • Geert de Vries - Het Drentse Landschap