Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noordelijke zadenmarkt: meer biodiversiteit in je tuin

Op de zadenmarkt staan tientallen standhouders met alles wat je nodig hebt voor een tuin vol biodiversiteit.

zadenmarkt

Het voorjaar komt eraan! Tijd om weer lekker bezig te gaan in de tuin. De Noordelijke Zadenmarkt helpt je daar een handje bij. Op zaterdag 14 maart vindt deze markt plaats bij de Fruithof in Frederiksoord.

Uit een groot onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat 12,5% van de dier- en plantsoorten met uitsterven wordt bedreigd. Met dit in het achterhoofd roept de zadenmarkt mensen dit jaar op om meer biodiversiteit in hun tuin te creëren. Daarom zal professor Esther Turnhout, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen, de belangrijkste conclusies samenvatten over de omvang, oorzaken, en gevolgen van biodiversiteitsverlies. Deze lezing vindt plaats van 12.00 tot 13.00 uur.

Daarnaast vertrekt vanaf 12.00 uur ieder uur een gratis rondleiding door de Fruithof.  De Fruithof is een levend museum met meer dan 800 verschillende historische fruitrassen en heeft daarmee de grootste collectie van Europa. De Fruithof heeft ook een zogenaamd ‘struunpad’ door de tuinen ontwikkeld. Dit pad loopt bijvoorbeeld langs de beestentoren, de klotzbeute, de bijenstal, de perenallee en langs mysterieuze zwarte zakjes. Nieuwsgierig geworden? De struunkaarten, afgestemd op volwassenen of kinderen, zijn te verkrijgen bij de ingang van de Fruithof.

Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Het netwerk wisselt kennis en zaden uit, daarnaast organiseert het Netwerk jaarlijks de Noordelijke Zadenmarkt die elk jaar in een andere provincie wordt georganiseerd. In 2020 is Drenthe weer aan de beurt. Op de markt staan ook zo’n 20 lokale standhouders met producten variërend van pootgoed en boeken, tot  bronzen tuingereedschap en veganistische lekkernijen!

Kijk voor het volledige programma op de website van het Noordelijk Zadennetwerk: www.noordelijkzadennetwerk.

In verband met het nieuwe Coronavirus worden veel evenementen afgelast. Kijk voor actuele informatie op de site van de organisatie: www.noordelijkzadennetwerk.

Uittips
  • Noordelijk Zadennetwerk