Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Avond van de streektaal

Op woensdagavond 11 maart organiseren het Huus van de Taol en de Bibliotheek Beilen een avond in de streektaal.

streektaal

Op woensdagavond 11 maart organiseren het Huus van de Taol en de Bibliotheek Beilen een avond in de streektaal. Het is de organisatie gelukt om een heel gevarieerd programma samen te stellen. Roelof Keen, Vleems & Luchies en Crescendo uit Gieterveen zullen deze avond optreden met gedichten, verhalen, muziek en een eenakter.

Roelof Keen

Roelof keen is in 1964 in Meppen geboren. Roelof kwam ter wereld met een fysieke beperking. Of - zoals dat in Drenthe vroeger werd gezegd - ‘hie was ongelukkig’. Roelof is daardoor rolstoelgebonden. In de wereld van de gehandicaptensport heeft hij zijn sporen verdoend, o.a. met een zilveren medaille op de Paralympics in Seoul en goud tijdens wereldkampioenschappen. Na zijn sportcarrière heeft Roelof het schrijven (in de streektaal) ontdekt. Zijn eerste - autobiografische - boek Dikke arms, kleine bienties kwam in 2013 uit. Een tweede bundel volgde in 2017 en kreeg als titel Op ’t randtie. Roelof geeft zeer regelmatig en vol enthousiasme voordrachten en lezingen in heel Drenthe en daarbuiten.

Henk Vleems & Roel Luchies

Ze hebben in het voorprogramma van The Kinks opgetreden en meerdere singels (met als bekendste Time for living) uitgebracht. Ze zijn in Drenthe en ver daarbuiten bekend geworden onder de naam The Scandals. In 1976 stopten ze met optredens. Henk Vleems vond zijn draai op de boerderij en Roel Luchies bij de beroepsbrandweer in Emmen. Maar een aantal jaren geleden zijn ze weer begonnen met het schrijven van liedjes en zijn ze weer gaan optreden met een Drentstalig repertoire. Twee cd’s hebben Vleems&Luchies uitgebracht: Jaor’n later en Holt niet op. Henk Vleems en Roel Luchies krijgen tegenwoordig bij hun optredens geregeld versterking van Gerard Lanting en Harry Sommer.

Crescendo

Toneelvereniging Crescendo uit Gieterveen is de leeftijd van honderd jaar al voorbij. Maar bruisen doet het tijdens de jaarlijkse uitvoeringen van Crescendo nog steeds. Vanaf het begin van het eenakterfestival Kört&Goed van het Huus van de Taol doet Crescendo mee. Twee keer werden ze net geen winnaar (in 2015 met Ware liefde stinkt niet en in 2017 met De grune boer), maar in 2019 ging Crescendo met de hoogste eer strijken in schouwburg Ogterop in Meppel. Het toneelstuk Hartzeer bij de Hartliefs - onder regie van André Rosing - werd door de deskundige jury unaniem tot winnaar uitgeroepen. Hartzeer bij de Hartliefs is op 11 maart in de bibliotheek van Beilen te bewonderen.

Datum: 11 maart
Tijd: 19.30
Kosten: €7,50; aan de deur €10. Kaartjes zijn te koop bij het Huus van de Taol en bij de bibliotheken in Midden-Drenthe (Beilen, Smilde en Westerbork).
Meer informatie: www.huusvandetaol.nl of www.bibliotheekbeilen.nl.

Uittips
  • iStock