Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oranje boven

Voor je ligt Noorderland in oranje sferen. Daar word je toch helemaal vrolijk van? Oranje hoort bij warmte en zon, bij feest met slingers en wapperende wimpels. Een echte pronkkleur, goed voor dat instant gevoel van triomf en trots.

Foto: iStock

Voor je ligt Noorderland in oranje sferen. Daar word je toch helemaal vrolijk van? Oranje hoort bij warmte en zon, bij feest met slingers en wapperende wimpels. Een echte pronkkleur, goed voor dat instant gevoel van triomf en trots. Het is de kleur die verbindt in een land met zoveel verschillen.

We associëren oranje graag met gemeenschappelijke successen, met gouden plakken op erepodia. Of feestdagen met een kroontje die we gebroederlijk samen vieren. En ja, óók van het vorstenhuis. De Oranjes, die al eeuwenlang zo’n bijzondere band hebben met het Noorden, vervullen dan ook een belangrijke bijrol in deze editie. Bovendien is Willem-Alexander tijdens deze Koningsdag eregast in Groningen Stad, dus laat maar komen

dat feestje!

In dit themanummer laten we het lintjes regenen. We luisteren naar mensen die die eer ten deel viel en naar bevlogen muzikanten van een kapel “met strepen”. We schuiven aan bij de kamerheer van de koning, drinken deftig thee op Oranjewoud, fladderen in het kielzog van de grote vuurvlinder, zoeken naar vorstelijke sporen op Ameland en maken kennis met een hechte gemeenschap in het dorpje Oranje. 

De culinaire productie was aan mij besteed deze keer, als enthousiaste hobbykok. Ik heb met mezelf afgesproken om minimaal één nieuw recept per week uit te proberen. Zo maakte ik afgelopen week nog een heerlijke hutspot die prima in dit nummer had gepast. Op en top oranje, want ik had geëxperimenteerd met zoete aardappel. We hebben ervan genoten. Kom je zelf niet veel verder dan het bekende bittertje, de beroemde Friese koek of een kleurrijk geglazuurde tompouce als je aan oranje lekkers denkt? Nou, dan hebben wij nog wel een paar aardige culinaire tips voor je! Kijk maar eens op pagina 54. 

Geniet van een nummer vol oranje verrassingen en eh, voel je vooral de koning te rijk!

Rodi Nijp-van Reeken

Hoofdredacteur