Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oranje boven in de Waddenzee

Natuurlijk is Willem-Alexander de vorst van ons allemaal. Toch kleurt een van de Waddeneilanden nét een beetje meer oranje. Want een van de vele titels die de koning draagt is Erf- en Vrijheer van Ameland.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Collectie Jan A. Blaak | Openingsbeeld: Cloud-Mine-Amsterdam

Natuurlijk is Willem-Alexander de vorst van ons allemaal. Toch kleurt een van de Waddeneilanden nét een beetje meer oranje. Want een van de vele titels die de koning draagt is Erf- en Vrijheer van Ameland. Een geuzennaam die al eeuwenlang van generatie op generatie overgaat.

Naar verluidt vloog Willem-Alexander vroeger nog wel eens zelf naar Ameland; dan taxiede de toenmalige Prins der Nederlanden (als bekend ook een begenadigd piloot) relaxed over het grasveld van Ameland Airport Ballum. Het schijnt dat-ie ook zijn gezin wel eens meenam op die officieuze tripjes en dat ze dan samen over de schelpenpaden fietsten. Geen formele staatsbezoeken, dus daar hoort men eigenlijk niet over te spreken. Maar feit is dat de Oranjes al eeuwenlang met enige regelmaat afreizen naar de “waddendiamant”, vanwege hun bijzondere band met het eiland dat bijna 100 jaar lang in hun bezit was.

Eiland met een oranje strik erom

Wat geef je iemand die alles al heeft? Nou, een eiland! Prinses Henriëtte Amalia Maria van Anhalt-Dessau (de toen 38-jarige dochter van een Nassau en kleinkind van Oranje) kocht Ameland in 1704 als cadeau voor haar zoon voor de leuke som van 170.000 gulden. Een aardig lapje grond in de Waddenzee “met een strik erom” voor Johan Willem Friso, erfstadhouder van Friesland. 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwe Noorderland 2018-4. Haal 'm nu in de winkel of bestel hier.