Tekst: Mat Heffels | Foto: iStock
Mat Heffels is bladenmaker, schrijver en chroniqueur, is getrouwd en heeft een dochter en een zoon die niet meer thuis wonen. De (3!) katten, het hondje en de kippen nog wel. Zou graag van een rustig pensioen genieten, maar er komt altijd iets tussen…
Ogentroost
Met permissie van de hoofdredacteur wil ik u, geachte en dierbare lezer, om bijstand vragen. Mijn vrouw weet er ook van. Ik ben namelijk op zoek naar ogentroost. Niet de gewone, maar de beklierde. Nu niet meteen gaan zuchten, gewoon even meedenken!
Het komt omdat ik weer een project in de tuin heb aangevat, waar ik ook in mijn schommelstoel op het terras had kunnen zitten om het gras te zien groeien. ‘Je bent ook nooit tevreden met hoe het is,’ zegt mijn vrouw vaak, terwijl ik al bijna 30 jaar met haar getrouwd ben. Haar treft in dezen trouwens enige blaam, want het begon allemaal op een wandeling mét haar door de Dolomieten. Dat is een trosje bergen in Italië, waar ze desondanks Duits praten en bovendien hele lekkere wijn maken, maar dat laatste geheel terzijde. Tijdens die wandeling werden we totaal onverwacht geconfronteerd met een Heidi-achtig tafereeltje. Een kabbelend bergbeekje met weelderige plantengroei er omheen. Dat bleek daar niet toevallig te liggen, maar een Kneipp-anlage te zijn, lazen we op een bijbehorend bord. Nou kenden wij Kneipp alleen van het doucheschuim bij de beter gesorteerde drogist, maar de naamgever, Sebastian Kneipp, blijkt een Beierse priester geweest te zijn die rond de voorlaatste eeuwwisseling zijn eigen theorietje ontwikkelde over gezondheid op basis van de vijf pijlers: water, planten, beweging, voeding en balans.
Het zal de zuivere berglucht geweest zijn, maar ter plekke besloot ik dat zo’n beekje ook wel wat voor mijn tuin zou zijn. Op de bodem van het beekje komen dan verschillende formaten kiezels en stenen te liggen waarover het heilzaam lopen is. Op de borden stond ook nog iets over ijskoud water over je heen gieten, maar men kan ook overdrijven. De bijbehorende gymnastiekoefeningen zouden in de sportclub kunnen, voor de voeding hebben we tegenwoordig Rens Kroes en Yotam Ottolenghi en voor de balans eventueel desnoods yoga.
De omringende planten doen we dan weer wel.
'Maar de beklierde ogentroost is dus niet te vinden'
Het beekje komt op de plek van voorheen mijn romantische terrasje. Een van de engeltjes daar is eigenlijk een fonteintje en als ik dat restaureer, heb ik meteen het kabbelen en stromen gerealiseerd. Verschillende maten kiezels hebben ze gewoon in het tuincentrum. Van de benodigde planten had ik de salie en rozemarijn zelf al in de tuin staan en heb ik de vlierbes en eenstijlige meidoorn van de meedenkende buren gekregen. Bij de onvolprezen wilde plantenkwekerij de Heliant in Nijeberkoop vond ik de juiste brandnetel, het Johanneskruid, kamille, duizendblad en de smalle weegbree. Maar de beklierde ogentroost is dus niet te vinden. Buitengewoon zeldzaam, naar het schijnt en zwaar beschermd. Voor het laatst in het wild gezien in Zuid-Limburg, maar aldaar door mij wel gezocht maar niet aangetroffen. Niet te verwarren met de stijve ogentroost. Beide zijn Euphrasia Officinalis L., maar de een is Rostkoviana en de ander Stricta. Volgens Wikipedia dan, want de vele deskundigen die ik hierover heb lastiggevallen, zijn het lang niet eens.
U bent mijn laatste toevlucht lieve lezer; ik reken op u. En het hoeft niet voor niks. Als tegenprestatie kan ik een kruidenmengsel aanbieden van ogentroost, brandnetel, Johanneskruid, vlierbes, kamille, rozemarijn, duizendblad, smalle weegbree, meidoorn en salie. Daar kun je thee van zetten die overal goed voor is, maar in elk geval voor een lang en gelukkig leven in volledige balans. En die zonder het ingrediënt ogentroost gewoon niet te drinken is.
Kun jij Mat helpen? Mail dan naar redactie@noorderland.nl !
Deze column verscheen in Noorderland 2018-4. Bestel 'm hier.