Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De nieuwe Noorderland ligt nu in de winkel!

In de nieuwe Noorderland reizen we langs tropische verrassingen in de polder, tijgers in Friesland en luisteren we naar verhalen van een globetrotter uit Eelde. We meren aan in onze mondiale zeehavenstad en fietsen van Amerika naar Klein Zwitserland.

Tekst: Rodi Nijp-van Reeken | Foto: iStock

Rond de kerstvakantie beginnen onze kinderen (13 en 16 jaar) al met vragen: wáár gaan we deze zomer naar toe op vakantie? En dan komen de meest exotische bestemmingen voorbij: Mauritius, Malediven, Curaçao, Bali. Verre, vreemde streken die hun fantasie prikkelen. 

Meestal beslissen we last-minute, dus vorige week vertelde ik ze dat we een wereldreis gaan maken deze zomer. Ze waren helemaal door het dolle heen. ‘Écht mam? Wow’ en ‘super cool zeg, dat heeft nog niemand uit de klas gedaan!’ 

Na hun eerste opgewonden kreten volgt vraag twee: ‘Waar gaan we beginnen?’

‘New York, Barcelona, Bangkok…?’

‘Bedum,’ zeg ik stellig.

‘Bedum, waar ligt dat dan? Dat is toch gewoon in Nederland?’

‘Inderdaad, we beginnen bij de toren van Pisa in Bedum en zo gaan we alle wereldplekken in het Noorden bij langs,’ is mijn antwoord. 

Ai, dat was wel even anders dan ze zich hadden voorgesteld. Maar na het maken van dit wereldse nummer hoef ik de landsgrens niet meer zo nodig over. Want ons prachtige Noorden heeft alles in huis voor een belevenis van wereldformaat. We hebben monumenten van eeuwen en nog ongerept natuurschoon, stoere vestingstadjes en schilderachtige dorpjes, terpen, wierden, meren om te fluistervaren, uitgestrekte kwelders en zandgronden paars van heide, eilanden waar je zorgen verwaaien. We mogen trots zijn op onze eigen exoten in de natuur en op hotspots waarvoor je geen paspoort nodig hebt: hangende keukens, heilzame bronnen, magische stenen.  

Daarom zoeken we het deze zomer dichtbij huis. Een ontdekkingsreis langs tropische verrassingen in de polder, waddensouvenirs uit alle windstreken, tijgers en leeuwen in Friesland en we luisteren naar de verhalen van een globetrotter uit Eelde. We meren aan in onze mondiale zeehavenstad en fietsen van Amerika naar Klein Zwitserland; gewoon in Drenthe. Het avontuur ligt om de hoek, als je er maar oog voor hebt.

Ik wens je een fantastische zomer toe!

Rodi Nijp-van Reeken

Hoofdredacteur

Bestel de nieuwe Noorderland hier.