Lifestylemagazine over Noord-Nederland

15 juli: Folklorefeest Op de Kloeten in Exloo

Zondag 15 juli is het Folkorefestival "Op de Kloeten" in Exloo. Dit is een feest, tentoonstelling en enorme workshop tegelijk. Even een dag terug in het verleden.

Tekst en foto: Op de Kloeten

Zondag 15 juli is het Folkorefestival "Op de Kloeten" in Exloo. Dit is een feest, tentoonstelling en enorme workshop tegelijk. Even een dag terug in het verleden. Zien en beleven hoe het vroeger ging in het dagelijks leven in een Drents dorp. Genieten van dans en muziek, o.a. van de Musicalgroep Odoorn. Een gezellige fair maakt het Folklorefestival compleet.

Op het festivalterrein zijn allerlei oude ambachten te bewonderen. Er rijden oude historische tractoren rond, brandweerauto’s staan tentoongesteld en er lopen landlopers die door de veldwachter in de gaten worden gehouden. Voor de kinderen rijdt een stoomlocomotiefje waarin zij gratis mogen meerijden.

Samen met heel veel vrijwilligers doen ook veel kinderen mee. Ze lopen allemaal in klederdracht. De kinderen leren in een oude schoolklas het ‘aap noot mies’ ze dansen en vermaken zich met oude spelmaterialen zoals, tollen, bloklopen, hoepelen en steltlopen.

De landbouwgroep staat garant voor demonstraties met oude machines, materialen en paarden.

De bakker bakt vers brood in een ouderwetse hout gestookte oven. Dit is gratis te proeven. Een kleine greep van ambachtslieden die u laten zien en ervaren hoe men de ambachten vroeger uitvoerden zijn o.a. een klompenmaker, touwslager, hoefsmid, houtbewerker, jeneverstoker en uiteraard karnsters en spinsters.

Op het weiland naast het Rond Bargie aan de Polweg is een fair met verschillende leuke kramen. Het is mogelijk om op het festivalterrein deel te nemen aan allerlei interactieve activiteiten. Verschillende workshops kunnen worden gevolgd, zo kan men bijvoorbeeld het klepelen uit proberen. Ook kunnen eetaardappelen door de bezoekers zelf worden geoogst.

Op en rond het gezellige horecaplein is dans en muziek. De leden van de ‘Musicalgroep Odoorn’, bekend van de musicals ‘Het Andere Achterhuis en De Opgejaagden’, zullen gezellige meezingliedjes laten horen. Verder kan het publiek genieten van de dansgroep de ‘Schaop’ndansers’ en sfeervolle accordeonmuziek. Succes en gezelligheid dus gegarandeerd. Uiteraard kunnen bezoekers op het horecaplein een natje en een droogje kopen, de opbrengsten hiervan komen ten goede aan een groot aantal dorpsverenigingen.

Alle demonstraties worden gedurende de zondag meerdere malen gehouden. Tijdstippen worden duidelijk aan gegeven in het programmaboekje, die bij de entree wordt uitgereikt.

Zondag 15 juli 2018 van 10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen: volwassenen € 5.00, kinderen van de basisschool € 3.00, kinderen tot 4 jaar gratis.

Info: dorpsbelangenexloo.nl