Lifestylemagazine over Noord-Nederland

24 juli: Norgermarkt Concours met vier kampioenschappen

Ruim twee uur na het begin van het Tuigpaardenconcours in Norg op dinsdag 24 juli 2018 om vier uur ’s middags staan vier kampioenschappen op het programma. De opening hiervan is voor Friese (fok)merries.

Tekst: St. Norgermarkt Concours | Foto: Linda Boelens met El Nino B kampioen Dames klasse 2017

Ruim twee uur na het begin van het Tuigpaardenconcours in Norg op dinsdag 24 juli 2018 om vier uur ’s middags staan vier kampioenschappen op het programma. De opening hiervan is voor Friese (fok)merries. De kampioen van vorig jaar in deze rubriek, Hendrik Eppinga uit Oudemirdum (Fr), heeft zich hiervoor aangemeld. Hij doet dit jaar voor het eerst mee met de 9-jarige merrie Elisabeth. In 2017 behaalde hij het kampioenschap met de Friese merrie Ytsjen die nu thuis staat bij de eigenaar in Nijland.

Eppinga is een paardenhouder met ook dekhengsten. Al vijf jaar heeft hij meegedaan aan wedstrijden tijdens het Concours in Norg. Hij vindt het een mooie baan en ook is hij enthousiast over de tijdsindeling met veel programmaonderdelen.

De ervaren paardenmenner Lambertus Huckriede uit Enschede komt dit jaar voor de 24ste keer naar het Norger Tuigpaardenconcours om mee te doen in meer dan tien wedstrijden. In 1995 was hij er voor de eerste keer en werd toen Nederlands Kampioen met een Hackney in de rubriek Eenspannen. Nu zet hij zich ervoor in met de twee Hackney-pony’s (Subeam Look at Me en Noddyvyse Special Edition) het kampioenschap van vorig jaar te herhalen in de rubriek Tandems. In 2017 won dit team het kampioenschap in Rijs (Fr).

De twee viervoeters lopen achter elkaar voor de wagen met daarop menner Lambertus Huckriede die zeer enthousiast is over het 41ste paardenfestijn in Norg. Hij beoordeelt het als een prachtig concours met veel publiek en wedstrijden op een mooie baan. Naast het meedoen aan wedstrijden in Nederland gaat hij ook al twaalf jaar achtereen heel vaak naar Engeland om daar met zijn paarden van de partij te zijn.

Een primeur voor het Norger Tuigpaardenconcours is het Kampioenschap Tuigpaarden Dekhengsten. Robbie van Dijk uit Odiliapeel (NB) doet hieraan mee met de 9-jarige KWPN-hengst Eebert. Vorig jaar won hij met dit paard het kampioenschap in Groningen. En daarna is Van Dijk alweer vier keer met Eebert de winnaar geworden in deze rubriek op andere locaties. Meedoen in Norg stelt hij zeer op prijs. Voor hem is dit het ‘mooiste concours’ van het hele land. Deze rubriek brengt altijd veel sfeer en emotie met zich mee. Van Dijk is zowel van de partij met KWPN’ers als met Friese paarden en Hackney’s.

Naast de drie landelijke kampioenschappen is er in Norg ook dit jaar weer een Noord-Nederlandse titelstrijd en wel voor Eenspannen Ereklasse. Linda Boelens uit Een die in 2017 met El Nino B kampioene werd in Grolloo komt nu in de baan met de 8-jarige dekhengst Fantijn. Met dit eigen paard zet ze zich in voor een succesvol verloop van de wedstrijd. Deelnemen aan concoursen doet ze al veel jaren en ze voelt het als een uit de hand gelopen hobby. Naast haar baan kost paard mennen veel tijd, maar ze vindt het nog steeds heel mooi om te blijven doen.