Lifestylemagazine over Noord-Nederland

15 september: workshop Hindelooper schilderwerk

Op zaterdag 15 september organiseren het Fries Museum en Stichting Vrienden van Roosje een workshop Hindelooper schilderwerk.

Tekst en foto's: Ruben van Vliet en het Fries Museum

Op zaterdag 15 september organiseren het Fries Museum en Stichting Vrienden van Roosje een workshop Hindelooper schilderwerk. In het gerenommeerde familiebedrijf Roosje Hindeloopen worden de eeuwenoude technieken van het houtbewerken en beschilderen in Hindelooper stijl tot op de dag van vandaag uitgevoerd.

Tijdens de workshop geeft Titus Stallmann, eigenaar van Roosje Hindeloopen, uitleg over de historie van de typische Hindelooper stijl. De deelnemers komen meer te weten over de schildertechnieken en gaan vervolgens zelf aan de slag met het beschilderen van een voorwerp.

Het Hindelooper schilderwerk is wereldberoemd. Al meer dan een eeuw is het familiebedrijf Roosje Hindeloopen gespecialiseerd in traditionele handgemaakte en beschilderde Hindelooper meubelen. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die op authentieke wijze de meubels maakt. Titus Stallmann demonstreert tijdens de workshop op 15 september in het Fries Museum de traditionele technieken van de Hindelooper schilderkunst. Deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag met het beschilderen van een voorwerp onder begeleiding van Stallmann. Met deze workshop brengen we een ode aan het eeuwenoude ambacht van de Hindelooper kunst. De activiteit sluit aan bij de tentoonstelling Hindeloopen die tot en met 1 juli 2019 te zien in het museum. Je ontdekt in drie ruimtes de rijke historie van het oude Friese havenstadje, maar ook hoe de typische Hindelooper stijl nog steeds een inspiratiebron is voor hedendaagse ontwerpers. Er zijn nu nieuwe ontwerpen van Chris Kabel te zien. De muren van de tentoonstelling zijn geheel in stijl en uit de losse pols versierd door Titus Stallmann met traditionele sierlijke bloempatronen.

Aanmelden voor de workshop kan via de website van het Fries Museum. De workshop op zaterdag 15 september duurt van 13.00 tot 16.00 uur en kost €39,50 inclusief museumentree, koffie, thee en oranjekoek.