Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 en 23 september: Luthers Bach Emsemble

Op vrijdag 21 en zondag 23 september wordt het Alexander's Feast uitgevoerd door Peter Dijksta met het Luthers Bach Ensemble.

Tekst en foto: Luthers Bach Ensemble 

Op vrijdag 21 en zondag 23 september wordt het Alexander's Feast uitgevoerd door Peter Dijksta met het Luthers Bach Ensemble. Je vindt de concerten op vrijdag in de Grote Kerk in Leeuwarden en zondag in Der Aa-kerk in Groningen. 

In 1736 werd Alexander’s Feast or the Power of Music voor het eerst opgevoerd in Londen. Het is een soort opera zonder decors of toneel, maar wel met een meeslepend verhaal, geschreven door John Dryden. Alexander de Grote heeft de stad Persepolis veroverd op de Perzische koning Darius, en op de avond van de overwinning wordt er door hem en zijn geliefde Thaïs een groot banket gehouden om dit te vieren. Hofmuzikant Timotheus verzorgt de muziek en het koor en de solisten vertellen ons in schitterende aria’s en koren hoe Alexander daarop reageert. Alexander’s Feast kent een vorstelijke bezetting met strijkers en blazers, werkelijk alles wordt hier uit de kast gehaald om Alexanders overwinning luister bij te zetten.

Gastdirigent Peter Dijkstra, artistiek leider van het Nederlands Kamerkoor, zegt er het volgende over: ‘Alexander’s Feast is een relatief onbekend oratorium van Handel, dat regelmatiger uitvoering verdient. De muziek is van een ongekende schoonheid en kracht! Ik verheug me enorm op de repetities en uitvoeringen en ik ben heel blij dat we zeer goede solisten konden engageren.’

Informatie

Data: vrijdag 21 september 20:15 uur Grote kerk Leeuwarden en zondag 23 september 15:00 uur Der Aa-kerk Groningen

Kosten: vanaf €25 

Opgave en meer info: www.luthersbachensemble.nl