Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf 22 september: De OnderWaterSafari

Vanaf 22 september is De OnderWaterSafari in Natuurmuseum Fryslân open voor publiek.

Tekst en foto: Natuurmuseum Fryslân

Na een verbouwing van bijna twee jaar is het zover: vanaf 22 september is De OnderWaterSafari in Natuurmuseum Fryslân open voor publiek. Bezoekers maken er een educatieve ride van het zoetwatermilieu van sloot en plas naar het zoutwater van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Onderweg zijn zo’n 300 verschillende soorten dieren en planten te spotten waaronder de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de otter, bever, meerval, zeehond en bruinvis.

De OnderWaterSafari is de totaal vernieuwde en uitgebreide presentatie van Friesland onder Water. Deze zaal bestaat sinds 1995 en is altijd de meest populaire presentatie in het Natuurmuseum geweest. De techniek en installaties waren echter aan een update toe. In de nieuwe versie is het concept gelijk gebleven, maar voorzien van de allernieuwste techniek. Bovendien heeft de nieuwe onderwaterwereld, zeven keer groter dan de vorige, naast ‘klassiekers’ tal van nieuwe scènes.

Ride

De OnderWaterSafari is een complete belevenis. Het begint bovenwater waar bezoekers ontvangen worden in een vissershut in een winters landschap bij zonsondergang. Dan dalen ze af naar opstapplatform voor de ride. Hier staan speciale movers klaar om ze door de onderwaterwereld te voeren. Bezoekers zijn exclusief met hun eigen groepje in de onderwaterwereld en zien er geen andere mensen. De reis eindigt weer bovenwater, in een vogelkijkhut op de kwelder tijdens een zomerse dag. Back to basic

Tegenwoordig wordt bij tentoonstellingen veelvuldig gebruik gemaakt van filmprojecties, virtual reality en andere moderne technieken. De OnderWaterSafari gaat juist back to basic met een klassiek diorama waarin alles ‘echt’ is. De snoek die zich verschuilt in een autowrak is een echte snoek in een auto die daadwerkelijk heeft rondgereden. De plasticsoep komt echt uit zee en is verzameld op het strand van Vlieland. In de onderwaterwereld is niks virtual, alles is reality.

Infopaviljoen

In de onderwaterwereld zijn geen tekstbordjes. Bezoekers die graag willen weten wat ze allemaal gezien hebben kunnen terecht in het Infopaviljoen bovenwater. Hier staat een computer met alle dieren en planten met naam en wetenswaardigheden erbij vermeld. Dit is ook de plek waar veel informatie is te vinden over het Wetterskip Fryslân, partner in dit project. Belangrijk onderwerp voor het Wetterskip is schoon water en hoe we dit kunnen behouden. Dit sluit goed aan bij De OnderWaterSafari: zonder schoon water gaat de biodiversiteit onder de waterspiegel hard achteruit.

Plastic soep

Spelenderwijs zijn er allerlei thema’s in de onderwaterwereld verwerkt zoals verontreiniging en plastic soep, de spanning tussen recreatie en natuur, de opwarming van de aarde en exoten die steeds vaker opduiken in de Nederlandse wateren. Speciale aandacht is er voor vismigratie, de trek van vissen van zoet naar zout water en omgekeerd.

De OnderWaterSafari is open vanaf 22 september. Voor het bezoek aan de OnderWaterSafari is een ticket met timeslot nodig dat te boeken is via www.natuurmuseumfryslan.nl.