Grensbewakers van de Waddenzee

De meeste mensen kennen de douane van de poortjes op Schiphol. Maar ook op de Waddenzee is de douane actief.

Lees ook

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Douane Waddenzee

De meeste mensen kennen de douane van de poortjes op Schiphol. Maar ook op de Waddenzee is de douane actief om te controleren op goederen en belastingen en op het naleven van wetten en regels. Met razendsnelle FRISC-vaartuigen gaan zij op patrouille.

Majestueus glijdt het MS Friesland van Rederij Doeksen door de grijze Waddenzee. Achter zich aan sleept het een schuimend wit kielzog. Aan dek laven passagiers zich aan de aarzelende zonnestralen en de zilte zeewind. Totdat plotseling een rank, bloedsnel vaartuig een scherpe bocht naar bakboord maakt en zich brutaal langszij voegt. De zwarte rubberen stootrand deint een armlengte naast de reusachtige veerboot, ter hoogte van een deur naar het ruim. Met stomheid geslagen staan de opvarenden op van de witte banken. Nieuwsgierig hangen ze over de reling. Beneden in de diepte bevindt zich de 12 meter lange RR901, een van de twee FRISC (fast raiding interception and special forces craft)-vaartuigen die de douane en de Koninklijke Marechaussee 24 uur per dag tot hun beschikking hebben. 

Meer lezen over de douane op de Waddenzee? Dit verhaal verscheen in Noorderland, 5-2019. Je bestelt het nummer hier

Laatste nieuws

Zie ook

Piet Paulusma

Piet Paulusma ontvangt Koninklijke onderscheiding

De enthousiaste Friese weerman krijgt een lintje voor zijn inzet voor de meteorologie, Fryslân en de Friese taal en zijn maatschappelijke betrokkenheid.