Lifestylemagazine over Noord-Nederland

29 juli t/m 7 augustus: op excursie langs historische orgels in Groningen

De orgelexcursies worden georganiseerd in het kader van 'Schnitger Meets...', een tiendaags evenement waarmee de Orgelzomer wordt geopend.

Tekst: Orgelzomer | Foto: iStock

Rond het jaar 1700 leefde in Groningen Arp Schnitger, een begaafd kunstenaar die de meest prachtige orgels bouwde. Het is nu 300 jaar geleden dat hij stierf. Dat maakt dit jaar tot een Schnitgerjaar en in Groningen wordt daar uitgebreid bij stilgestaan met de ‘Orgelzomer Groningen 2019’, een festival dat drie maanden lang een veelvoud biedt aan muzikale evenementen met het orgel als middelpunt. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de thematisch opgezette excursies naar de historische orgels in Stad en Ommeland.

De orgelexcursies worden georganiseerd in het kader van 'Schnitger Meets...', een tiendaags evenement waarmee de Orgelzomer wordt geopend. Tijdens de tiendaagse – die duurt van 29 juli tot 7 augustus – kan het publiek op alle manieren Schnitger ‘ontmoeten’. Zo zijn er dagelijks internationale masterclasses die men gratis kan bijwonen, concerten door bekende organisten uit binnen- en buitenland, orgeldemonstraties en ook een Schnitger-wandeltour door de binnenstad van Groningen.

Vintage touringcar

Er zijn vijf orgelexcursies die elk een hele dag duren. De deelnemers gaan per vintage touringcar het Groninger land in en bezoeken gemiddeld vijf orgels. Elke excursie draait om een specifieke periode in de orgelbouw, met als uitgangspunt de stijl en de invloed van Schnitger. De serie begint op 30 juli met een ronde langs instrumenten die in de eeuwen voor Schnitger zijn gebouwd, waarvan het orgel in Krewerd (1531) het oudste is. Een tweede excursie voert langs vijf orgels die Schnitger zelf bouwde in de ommelanden rond de stad Groningen; Schnitgerkenner Bernhardt Edskes is daarbij aanwezig en kan alles vertellen over de Schnitgerstijl. Organist Sietze de Vries zal het karakteristieke Schnitgergeluid van de orgels laten klinken. Twee andere excursies draaien respectievelijk om de Hamburgse school in de 18e eeuw (orgelbouwer Hinsz) en de orgels uit de 19e eeuw (Timpe, Van Oeckelen en Lohman).

Met een excursie in de stad Groningen zelf wordt de serie afgesloten. Deze laatste excursie leidt langs vier heel verschillende orgels: uit de 20e eeuw het Maarschalkerweerd-orgel in de Jozefkathedraal en het Marcussenorgel in de Doopsgezinde kerk en daarnaast twee echte Schnitgerorgels in de Pelstergasthuiskerk en in de Der Aa-kerk. Wie deelneemt aan alle vijf excursies krijgt een prachtig compleet beeld van vijf eeuwen orgelbouw in Groningen.

Ga voor meer informatie over de excursies en alle andere Orgelzomer-activiteiten naar www.orgelzomer.nl. Op deze website kun je ook tickets kopen voor de excursies.