Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8 september: Excursie oesterbank

Leer oesters rapen en bereiden met deze excursie van de Waddenvereniging.

Tekst: Redactie Noorderland | Foto: Waddenvereniging

Vanaf september halen liefhebbers van oesters hun hart op, want dan begint het oesterseizoen weer! Deze waddendelicatesse kun je tijdens deze excursie zelf rapen en proeven onder leiding van De Goede Vissers. Ook leer je hoe je oesters op diverse manieren kunt bereiden.

Lange tijd had de Japanse oester een slechte naam. Deze exoot zou een gevaar vormen voor de Hollandse (platte) oester en onze mosselen. Daarnaast is de Japanse oester door zijn scherpe randen oneetbaar voor vogels en een vijand voor wadlopers. Toch is het inmiddels uitgegroeid tot een ware delicatesse.

De Goede Vissers laten je maar wat graag zien welke oesters je kunt eten, hoe je ze verzamelt en hoe je er een lekker maaltje van kookt. Daarnaast vertelt een werelderfgoedgids alles over het belang van de oesterbanken in het Wad. Tussen de stevige schelpen vinden planten en dieren beschutting, waardoor de oesters een belangrijk onderdeel van 't Wad zijn. 

Vaar mee met het schip Internos van Lauwersoog naar de Engelsmanplaat. Je leert welke oesters je moet rapen en welke je beter kunt laten liggen. Ook het openen van een oester is nog niet zo makkelijk, maar ook dit leer je. Proef de oester vers van het Wad, verser kan écht niet.

Programma:

09.30 uur welkom in 't Ailand, Lauwersoog haven

10.00 uur: inschepen en zeilen richting oostelijk wad

11.30-13.30 uur: droogvallen en lunchen + Bezoek plaat / oesterbank

13.15 uur: los komen en terug zeilen naar de haven

15.00-17.00 uur: workshop oesters bereiden bij 't Ailand

Kosten: €109 p.p.

Meer informatie en opgave: waddenvereniging.nl