Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 september t/m 6 oktober: Fototentoonsteling Omke Oudeman

Vanaf 7 september kun je ieder weekend geselecteerde werken van fotograaf Omke Oudeman bewonderen in Nuis.

Tekst: Stichting Groninger Kerken | Foto: Omke Oudeman

Vrijdag 6 september wordt de expositie ‘Natuurlijk licht’ - werk van fotograaf Omke Oudeman geopend in de Coendersborg in Nuis. In oktober 2019 is het vijf jaar geleden dat vakfotograaf Omke Oudeman overleed. Hij drukte jarenlang zijn stempel op de uitgaven van de Stichting Oude Groninger Kerken, Zijn blik op kerken - en alles en iedereen daar omheen - bepaalde in hoge mate het aanzien van veel uitgaven van de Stichting. Reden om een expositie in te richten met werk van deze fotograaf.

Natuurlijk licht - de titel verklaard

Fotograaf Omke Oudeman ontwikkelde zich de laatste jaren tot specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Kenmerkend voor deze foto’s is het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht. Fotosessies begonnen steevast met het zoeken naar het lichtknopje of het uitblazen van met de beste bedoelingen door de koster aangestoken kaarsen.

Het geëxposeerde werk op drie locaties in Nuis (Westerkwartier) kent drie hoofdrubrieken kerken, landschappen en industrie/architectuur. Deze expositie met werk van Oudeman is tijdens vijf opeenvolgende weekenden van 14.00 - 17.00 uur te zien in Museum 't.Rieuw Oudeweg 17a. de Coendersborg Oudeweg 15 en de kerk aan de Nieuweweg 29. De data: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 september en 5 en 6 oktober.

De basis van Oudemans professioneel bestaan was geruime tijd de persfotografie. Tot zijn eerste grote opdrachtgevers hoorde de Leekster Courant, later opgegaan in het Nieuwsblad van het Noorden. De Groningse fotograaf had een voorliefde voor architectuur, natuur en landschap en fotografeerde dat ook. Zijn werkgebied was voornamelijk Noord-Nederland. De laatste jaren ontwikkelde Oudeman zich tot onbetwist specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Daarnaast was Oudeman penningmeester en secretaris bij stichting Mien Westerkwartier.

Als extra activiteit wordt op twee zaterdagen een ‘vertelwandeling’ o.l.v. vertellers van Mien Winterkwartier aangeboden. De wandeling loopt van Coendersborg naar de molen van Niebert, deze afstand bedraagt 2,5 kilometer en de wandeling duurt zo’n anderhalf uur. Wandelen kan op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober.

Deze expositie in het Westerkwartier wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Het Groninger Landschap. Ook voor deze Stichting werkte Omke Oudeman immers veelvuldig. Ook Mien Westerkwartier werkt mee met de genoemde ‘vertelwandeling’. Zonder de medewerking van de partner van Omke Oudeman was deze expositie niet mogelijk geweest

De selectie van de geëxposeerde werken werd gemaakt door de partner van Oudeman, Duncan Wijting (fotograaf), een medewerker van het Groningen Landschap en medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Kijk voor meer informatie op www.groningerkerken.nl.