Heden t/m 17 november: De fabrikant verzamelt

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

Lees ook

Tekst: Redactie Noorderland, Veenkoloniaal Museum | Beeld: Nicolaas Riegen (1827-1889) – Het zeilen

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam. Voor het eerst in 100 jaar hangen de werken die hij tijdens zijn leven verzamelde en voor zichzelf liet maken weer naast elkaar. 

Aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten liet talloze schilderijen voor zichzelf maken, waar hij zelf de hoofdrol speelt. Deze werken hangen voor het eerst samen in een collectie. Ook worden er niet eerder getoonde werken van E.J. Duintjer getoond. 

Tijdens de Gouden Eeuw, de negentiende eeuw, schoten fabrieken als paddenstoelen uit de grond in de Veenkoloniën. Een daarvan was de succesvolle fabriek van W.A. Scholten. Het was destijds erg gewoon om als rijke fabriekeigenaar kunst in opdracht te laten maken om zo een persoonlijke verzameling op te bouwen. Willem Albert Scholten (1819-1892), die zijn aardappelmeelimperium opbouwde vanuit de Groninger Veenkoloniën, gaf aan verschillende kunstenaars de opdracht om bijzondere episodes uit zijn leven op doek vast te leggen. Het zijn grote schilderijen geworden, van meer dan anderhalve meter breed, gemaakt door onder meer Nicolaas Riegen en Charles Leickert. Ze sierden de muren van Scholtens huis aan de Grote Markt in Groningen en hangen nu in het Veenkoloniaal Museum.

Je kunt de verzameling van W.A. Scholten nog tot 17 november bewonderen in het Veenkoloniaal Museum. Kijk voor meer informatie op www.veenkoloniaalmuseum.nl.

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook

18 januari: instaprondleidingen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 18 januari organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'.

26 en 27 oktober: Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

Kom op 26 of 27 oktober naar Tuingoed Foltz in Meeden, want dan staat het hele tuingoed in teken van vruchtbomen, kleinfruit en de inrichting van tuin en erf tijdens de jaarlijkse vruchtbomen- en snoeidagen.

22 april: Groei & Bloei fair op de Fraeylemaborg

Groei & Bloei Midden Groningen én de Fraeylemaborg in Slochteren organiseren op 22 april, Tweede Paasdag, voor de 8ste keer  een Tuin en Lifestyle fair.

In electra

Eén keer reden we erdoorheen, onopzettelijk waren we er verzeild geraakt. Waar? Electra.

10 februari: winterwandeling

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 10 februari om 11.00 uur een winterwandeling.