Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heden t/m 17 november: De fabrikant verzamelt

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

Tekst: Redactie Noorderland, Veenkoloniaal Museum | Beeld: Nicolaas Riegen (1827-1889) - Het zeilen

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam. Voor het eerst in 100 jaar hangen de werken die hij tijdens zijn leven verzamelde en voor zichzelf liet maken weer naast elkaar. 

Aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten liet talloze schilderijen voor zichzelf maken, waar hij zelf de hoofdrol speelt. Deze werken hangen voor het eerst samen in een collectie. Ook worden er niet eerder getoonde werken van E.J. Duintjer getoond. 

Tijdens de Gouden Eeuw, de negentiende eeuw, schoten fabrieken als paddenstoelen uit de grond in de Veenkoloniën. Een daarvan was de succesvolle fabriek van W.A. Scholten. Het was destijds erg gewoon om als rijke fabriekeigenaar kunst in opdracht te laten maken om zo een persoonlijke verzameling op te bouwen. Willem Albert Scholten (1819-1892), die zijn aardappelmeelimperium opbouwde vanuit de Groninger Veenkoloniën, gaf aan verschillende kunstenaars de opdracht om bijzondere episodes uit zijn leven op doek vast te leggen. Het zijn grote schilderijen geworden, van meer dan anderhalve meter breed, gemaakt door onder meer Nicolaas Riegen en Charles Leickert. Ze sierden de muren van Scholtens huis aan de Grote Markt in Groningen en hangen nu in het Veenkoloniaal Museum.

Je kunt de verzameling van W.A. Scholten nog tot 17 november bewonderen in het Veenkoloniaal Museum. Kijk voor meer informatie op www.veenkoloniaalmuseum.nl.