Lifestylemagazine over Noord-Nederland

26 oktober: Nacht van de Nacht

26 oktober is het weer de Nacht van de Nacht, een jaarlijks evenement waarin aandacht wordt gevraagd voor een landelijk probleem: lichtvervuiling.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: iStock

26 oktober is het weer de Nacht van de Nacht, een jaarlijks evenement waarin aandacht wordt gevraagd voor een landelijk probleem: lichtvervuiling. Tijdens dit evenement zoek je donkere plekjes op voor activiteiten in het donker. Er zijn een tal van activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht, waar geen licht aan te pas komt. Wij zetten er een paar op een rij.

1. Het verhaal van de sterrenhemel, Friesland

Woudsend: Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de straatverlichting een paar uren verdoofd. Ook inwoners doen hun lichten uit. Alleen waxinelichtjes in glazen potten zullen het dorp verlichten, wat voor een speciale ervaring zorgt. Er zijn speurtochten voor de kinderen langs de verlichte route om op zoek te gaan naar nachtdieren en sterren. Voor de volwassenen is er een fotowedstrijd. Ook Houtzaagmolen De Jager is geopend en er is een optreden van troubadour Jan Nota. Horeca en winkels zijn open om te winkelen en borrelen bij kaarslicht.

Ieder half uur is er een presentatie van sterrenkundige Jeffrey Bout over Het verhaal van de sterrenhemel in restaurant Omke Jan aan de Iewâl.

Tijd: van 19.00 uur tot 21.00 uur

Locatie: Centrum Woudsend

Info: www.woudsendonline.nl

2. Nachtwandelingen, Groningen

Het Groninger Landschap organiseert verschillende nachtelijke wandelingen tijdens de Nacht van de Nacht.

Bezoekerscentrum Dollard

Termunten: Gidsen vertellen over de aanpassing van de ogen aan het donker, over lichtvervuiling en we maken een wandeling onder de sterren naar de dijk en langs de bunkers. 

Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Landgoed Ennemaborg 

Midwolda: In het donker is veel te beleven in het bos en op de open weilanden. Beleef de stilte en ervaar het effect van de lichtsluier om ons heen.

Tijd 20.00 - 22.00 uur

Molen Wilhelmina

Noorderhoogebrug: Vanaf de molen wandelen we naar een donker plekje in het Reitdiepgebied. We oriënteren ons op de sterren en zoeken een route door de weilanden, langs hekken en over sloten. 

Tijd: 20.00 - 21.30 uur 

Info: www.groningerlandschap.nl

3. Sterrenkijken in het Asserbos, Drenthe

Assen: De Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde stelt zijn telescopen beschikbaar voor het publiek om sterren te kijken vanuit het Asserbos. Leden van de vereniging wijzen interessante sterren en constellaties aan, waardoor het een leerzame nacht belooft te worden.

Tijd: 19.00-23.-00 uur

Info: www.vwsnoorddrenthe.nl

Kijk voor alle evenementen tijdens de Nacht van de Nacht op www.nachtvandenacht.nl.