Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De beste restaurants van het Noorden

Wil je weten waar je het beste heen kunt gaan voor een fantastisch diner? Lees dan verder.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Lekker500, Landgoed Lauswolt

Ieder jaar publiceert Lekker500 de ranglijst van de 500 beste restaurants van Nederland. In deze 500 restaurants ben je verzekerd van een voortreffelijke maaltijd. Gelukkig zitten er ook genoeg in de noordelijke drie provincies! Wil je weten waar je het beste heen kunt gaan voor een fantastisch diner? Lees dan verder.

Er hebben zelfs een paar Noordelijke restaurants een top 100-plek weten te veroveren. Een knappe prestatie, want de restaurants worden streng beoordeeld door een team van deskundige rapporteurs. Van de Top-100 restaurants zijn de allermeeste in Amsterdam te vinden, namelijk 18, op afstand gevolgd door Rotterdam met 9 restaurants. Qua provincies scoort Noord-Holland het hoogst, met 26 restaurants in de toplijst, daarna Zuid-Holland met 18, gevolgd door Brabant met 13 en Limburg met 9 restaurants. Gelukkig zijn er ook genoeg toprestaurants in Groningen, Drenthe en Friesland te vinden.

Groningen: Piloersemaborg - Den Ham

Pilloersemaborg in Den Ham heeft als enige Groningse restaurant een top 100-plek weten te veroveren. Dick en Hilda Soek prijken met het restaurant in de Groningse borg dit jaar op 65, waarmee ze twee plekken zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

www.piloersema.nl

Friesland: De Heeren van Harinxma - Beetsterzwaag

De hoogste top 100-notering van de noordelijke drie provincies is voor De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag. Dit restaurant op Landgoed Lauswolt stijgt één plek naar nummer 39. 

www.lauswolt.nl

Friesland: 't Havenmantsje - Harlingen

't Havenmantsje in Harlingen verdient dit jaar plek 79, waarmee het restaurant één plek stijgt ten opzichte van vorig jaar. Heerlijk dineren met uitzicht op de Waddenzee! 

www.havenmantsje.nl

Friesland: élevé - Leeuwarden

Restaurant élevé in het WTC-gebouw in Leeuwarden is een aantal plekken gezakt, maar staat nog steeds op nummer 85 in de top 100. Hier geniet je van een diner op grote hoogte, namelijk op de 11de verdieping. 

www.eleve.nl

Drenthe: De Vlindertuin - Zuidlaren

De Vlindertuin is een van de twee top 100-restaurants in Drenthe. De restaurantgids is vooral enthousiast over de wijnkeuzes van dit restaurant.

www.restaurant-devlindertuin.nl

Drenthe: De Loohoeve - Schoonloo

Stevig op de 83ste plaats staat Restaurant de Loohoeve in Schoonloo. Dit restaurant verhuist in 2020 naar het Groningse Hoogkerk, dus wie weet wint Groningen daarmee een top 100-restaurant.

www.deloohoeve.nl

Benieuwd naar alle restaurants in de Lekker 500? Bestel het magazine hier.