Lifestylemagazine over Noord-Nederland

17 november: Lezing Rembrandt en trawanten

Ter gelegenheid van die 350se sterfdag van Rembrandt organiseert Stedelijk Museum Coevorden samen met kunstenaar Han van Hagen een lezing.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Stedelijk Museum Coevorden

4 oktober jongstleden markeerde de 350ste sterfdag van de beroemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt. Ter gelegenheid van dit jublieumjaar organiseert Stedelijk Museum Coevorden samen met kunstenaar Han van Hagen een lezing. Van Hagen zelf omschrijft dit als een "kunstvoorstelling". 

Rembrandt kent iedereen van zijn voornaam alsof het je buurman is, maar wie kent Aert, Gerrit, Hercules, Govert, Carel, Ferdinand, Jan, Pieter, Jacob nog? Allemaal in die tijd net zulke bekende schilders uit de 17de eeuw. Van velen van hen is de loopbaan pas goed op gang gekomen na gedegen lessen in het atelier van Rembrandt. Zijn weergave van licht in duister bruin gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. Zijn pasteus aangebrachte verf werd ronduit vies genoemd.

Sommigen bleven Rembrandt trouw, andere kozen de weg van een glanzend en kleurrijk Classicisme. Het wordt tijd voor een hernieuwde kennismaking en nu ook met zijn tijdgenoten. In deze voorstelling komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen.

De lezing is op zondag 17 november om 15.00 uur in het Stedelijk Museum Coevorden, Haven 4. Aanmelden kan uiterlijk tot 14 november via info@museumcoevorden.nl. Deelnamekosten zijn 10,- euro per persoon, incl. koffie en thee. Vrienden van het Stedelijk Museum Coevorden kunnen voor 5,- euro deelnemen. Let op: er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.