Lifestylemagazine over Noord-Nederland

12 december: Lezing grauwe kiekendief

Op 12 december staat in het bezoekerscentrum Dwingelderveld een bijzondere vogel centraal: de grauwe kiekendief.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Natuurmonumenten Luut Niemeijer

Op 12 december staat in het bezoekerscentrum Dwingelderveld een bijzondere vogel centraal: de grauwe kiekendief. Tot de jaren 90 was deze vogel een weinig geziene gast en een zeldzaam dier in onze omgeving. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met de grauwe kiekendief, mede dankzij Ben Koks.

Ben Koks is te gast bij bezoekerscentrum Dwingelderveld om meer te vertellen over deze bijzondere vogel. HIj ontdekte zo'n dertig jaar geleden een nest van de grauwe kiekendief in een Groningse akker. Het een leidde tot het ander en uiteindelijk kwam hij tot actie. Dankzij Koks broedt deze bijzondere vogel vandaag de dag weer in Nederland. Koks kreeg dit niet alleen voor elkaar, ook onderzoekers, agrariërs, bestuurders en vrijwilligers hielpen mee om deze vogel te beschermen.

Tijdens deze lezing vertelt Ben Koks hoe dit allemaal tot stand kwam. Samen met Elvira Werkman, natuurjournalist en auteur van het recent verschenen boek De man op de dijk. In deze gezamenlijke presentatie vertellen zij over het beschermen van de grauwe kiekendief. 

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse 22 is voorafgaand aan Dwingelderveldlezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur. Vooraf aanmelden is nodig via www.natuurmonumenten.nl.