Zondigen op zondag: walnotentaart met karamel en appel

Te lekker om te laten liggen.

Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele

In het weekend mogen we best uitpakken, toch? Daarom gaan we vandaag aan de slag met dit heerlijke recept voor een walnotentaart met appel en warme karamel (extra lekker met een dot slagroom erbij!). Geloof ons: om je vingers bij af te likken zo heerlijk!


Ingrediënten:

Voor de bodem

125 gram boter

100 gram rietsuiker

250 gram bloem

2 eidooiers

2 eetlepels water


Voor de vulling

2 appels

250 ml slagroom (plus een beetje extra ter garnering)

200 gram suiker

100 gram koude boter (in blokjes)

200 gram walnoten

snuf zeezout

Zo maak deze walnotentaart met karamel:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de (zachte) boter met de suiker, voeg de bloem en eidooiers toe en mix dit tot een kruimeldeeg.
  3. Voeg vervolgens het water toe en het kneed kort tot een samenhangende deegbal. Pak de bal vervolgens in huishoudfolie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Vet een bakvorm in met boter, bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap deeg en bekleed hiermee de bodem van de bakvorm en maak een opstaand randje.
  5. Knip een cirkel uit bakpapier en leg dit op de deegbodem. Leg hierop de bakerwten of gedroogde bonen. Bak de bodem 15 minuten met de blindvulling, verwijder de vulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten tot het deeg goudbruin kleurt. Haal het dan uit de oven en laat het licht afkoelen.
  6. Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes en leg ze op de gebakken deegbodem.
  7. Smelt de suiker met twee eetlepels water in een pan met een dikke bodem en laat dit op laag vuur karameliseren tot het mengsel lichtbruin kleurt en alle suiker is gesmolten. Voeg voorzichtig de boterblokjes en de slagroom toe. Pas op voor spatten: de karamel is heet!
  8. Roer het mengsel goed door, breng het aan de kook en laat het indikken tot een karamelsaus. Dit kan even duren. Haal de pan van het vuur zodra de saus dik genoeg is en voeg vervolgens de walnoten toe. Doe er ook een snuf zeezout bij en giet het walnoten-karamelmengsel over de appels op de deegbodem.
  9. Bak de taart in 10 à 15 minuten. Laat de taart daarna volledig afkoelen in de koelkast zodat de karamel iets steviger wordt. En serveren maar!


Laatste nieuws