Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Van Gogh's 'Lentetuin' keert terug naar Groningen

Het werk werd in 2020 gestolen en later teruggevonden in een Ikea-tas.

Tekst: redactie Noorderland, Groninger Museum | Fotografie: Denzel Feurich - Groninger Museum

Het beroemde schilderij de Lentetuin van Vincent van Gogh is vanaf nu weer terug in het Groninger Museum. Het in 2020 gestolen en onlangs teruggevonden werk is te bewonderen in de nieuwe jubilieumtentoonstelling die vandaag in het museum opent. 

Kunstroof

In 2020 werd de Lentetuin van Van Gogh gestolen uit Museum Singer Laren, dat het toen in bruikleen had van het Groninger Museum. Dankzij inspanningen van "kunstdetective" Arthur Brand kwam het kunstwerk in 2023 weer boven water. Voor de nieuwe jubileumtentoonstelling Behind the Scenes keert het werk weer terug naar Groningen.

Beschadigingen en ontdekkingen

Daarvoor is eerst in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam onderzoek gedaan naar het werk. Daaruit blijkt dat door de diefstal een aantal beschadigingen, zoals krassen, zijn ontstaan.

Door het grondige onderzoek zijn er echter ook nieuwe ontdekkingen gedaan. Eerder werd verondersteld dat de Lentetuin op papier was geschilderd en op een paneel was geplakt, maar uit onderzoek blijkt dat het om een linnen doek gaat dat later op een eikenpaneel is gelijmd.

Daarnaast begon Van Gogh het werk oorspronkelijk als wintertuin, maar veranderde hij het later in een lentetuin.

Jubileumtentoonstelling

De nieuwe jubileumtentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes geeft bezoekers een kijkje achter de schermen. Hoe komt een collectie tot stand? Hoe worden kunstwerken geconserveerd? En wat komt daar allemaal bij kijken?

In de tentoonstelling kun je de voor- en achterkant van de Lentetuin uitgebreid bekijken. Het wordt getoond in niet-herstelde staat, met de beschadigingen van de diefstal nog zichtbaar.

Striptekenaar Barbara Stok vertelt het verhaal van de reis van het schilderij op de muren van het museum; van het Van Gogh-atelier in Nuenen tot de terugkomst van het schilderij in een Ikea-tas.