Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wildlands in Emmen vernieuwd: 'Eerder moest je hiervoor naar Pieterburen'

In de dierentuin zijn vanaf nu ook zeehonden te zien.

泳ぐアザラシ

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock, Wildlands 

Deze week gingen de deuren open van het vernieuwde Wildlands in Emmen. De afgelopen maanden ging namelijk het 'saaie' poolgebied Nortica van het dierenpark op de schop. Daar maken bezoekers nu kennis met de nieuwste inwoners van het park: zeehonden. 'Een geweldige toevoeging!' 

Scandinavische touch

Dierenpark Wildlands opende in 2016 de deuren voor publiek. De dierentuin had daarvoor jarenlang in de binnenstad van Emmen gezeten, maar het was tijd voor een nieuwe, grotere locatie en een ander concept.

Bezoekers kunnen zich in Wildlands onderdompelen in drie verschillende "werelddelen", ieder met een eigen thema: Serenga (woestijn), Jungola (jungle) en Nortica (poolgebied).

Dat laatste gebied viel niet altijd in de smaak bij bezoekers. Daarom was het volgens de Emmer dierentuin tijd voor een opfrisbeurt. 'Men vond het gebied te kil, te saai en te industrieel,' legde Wildlands-directeur Julius Minnaar eerder aan RTV Drenthe uit. 'En dat vonden wij stiekem ook. Nu is het veel groener en meer open; het heeft een Scandinavische touch gekregen.'

Zo is het gebied voorzien van een nieuw – kleurrijker – likje verf en zijn er sparren en ander groen geplaatst. Daarnaast zijn er nieuwe loopsteigers voor bezoekers en is er een zandstrandje aangelegd, speciaal voor de nieuwste bewoners van het dierenpark.

Het Nortica-gedeelte in Wildlands.

Nieuwe zeehonden

In het vernieuwde poolgebied zijn namelijk vanaf nu ook zeehonden te zien. In Wildlands zijn al zo'n 250 verschillende diersoorten te bekijken; nu zijn er ook zes zeehonden aan de collectie toegevoegd. Ze zijn afkomstig uit een dierentuin in Duitsland en hebben een aantal weken de tijd gehad om aan hun nieuwe leven in Emmen te wennen. Vanaf nu zijn de dieren te zien in het nieuwe zeehondenverblijf Dock16, een naam die naar het openingsjaar van Wildlands verwijst.

Wel heeft het dierenpark afscheid genomen van de pelsrobben. Wildlands was de enige dierentuin in Nederland die pelsrobben had en ermee fokte. Maar nadat in december een mannetje overleed, zijn de twee overgebleven vrouwtjes verhuisd naar een dierentuin in Parijs.

In het vernieuwde Nortica zijn nog wel ijsberen, pinguïns en zeeleeuwen te zien. Daarnaast heeft Wildlands plannen om een aantal tamiops (boomeekhoorntjes) naar Emmen te halen.